Studentenkamer

Je gaat binnenkort op kamers. Of je hebt al een studentenkamer maar bent op zoek naar wat anders. Daar moet je goed voorbereid aan beginnen. Daarom raden we je aan eerst het volgende stuk te lezen. Ben je op de hoogte van alles dat komt kijken bij het huren van een kamer? Check dan de links hieronder.

Check kamers op Kamernet.nl Check kamers op Kamerstunt.nl Check kamers op huurwoningen.nl

Waar moet je op letten bij het huren van een studentenkamer?

Al jarenlang lopen studenten in de val van malafide verhuurders. Overal op internet zijn verhalen te lezen waarin goedgelovige studenten de pineut zijn. Op Marktplaats worden ruime appartementen voor (te) interessante prijzen aangeboden. Of er worden appartementen aangeboden die helemaal niet te huur staan. Er wordt gevraagd een voorschot over te maken waarna de huurder voor een dichte deur staat. Waar moet je in de jungle die ‘huurmarkt’ heet op letten om te zorgen dat je in je recht staat en blijft staan.

Huurcontract voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Samen met de verhuurder bepaal je op welke wijze je de huurovereenkomst vorm wilt geven. Reguliere huurcontracten worden voor onbepaalde tijd afgesloten. Echter kiezen steeds meer verhuurders ervoor om in eerste instantie met een tijdelijk huurcontract van een jaar te werken. Na afloop van het jaar is er dan sprake van stilzwijgende verlenging. Als het niet expliciet is opgenomen in het jaarcontract kunnen zowel de verhuurder als de huurder niet onder dit contract uit. De verhuurder moet mocht hij dit willen de overeenkomst altijd opzeggen. De opzegtermijn moet in acht worden genomen en de opzegging moet aan strikte eisen voldoen. Mocht je twijfelen of alles wel volgens de regels gaat kun je altijd terug vallen op je huurbescherming.

Wat houdt de huurbescherming in?

Om de machtsverhouding tussen jou en de verhuurder in balans te houden geniet je als huurder huurbescherming. De verhuurder dient met de onderstaande punten altijd rekening te houden:
• Minimaal drie maanden opzegtermijn
• Wettelijke reden voor opzegging
• Huurder moet akkoord gaan
• Indien niet akkoord door huurder is een gang naar de rechter verplicht

Huurverhoging mag dit?

Het staat de verhuurder vrij om een keer in de twaalf maanden de kale huurprijs te verhogen. Belangrijk hierbij is dat de verhoging redelijk moet zijn. Voor woningen buiten de vrije sector geldt een vast wettelijk huurverhogingspercentage.

3 must-knows

  1. De verhuurder mag in geen geval winst maken op de service kosten. Mocht er een maandelijks voorschot worden betaald moet er altijd na zes maanden een afrekening plaatsvinden. Kan de verhuurder geen informatie verstrekken staat het de huurder vrij om naar de huurcommissie te stappen.
  2. Veel woningen worden als vrije sector woningen verhuurd terwijl dit volgens het puntensysteem eigenlijk niet mag. Twijfel je of je niet te veel betaalt? Dan kan je de huurprijs laten toetsen door de huurcommissie. Dit moet binnen zes maanden na aanvang. Mocht het zo zijn dat de woning op basis van de puntentelling niet als vrijesector woning mag worden verhuurd zal de huur worden verlaagd.
  3. De verhuurder heeft een minimale opzegtermijn van drie maanden. Voor ieder jaar dat jij als huurder in het appartement zit wordt de minimale termijn met een maand verlengd. Deze verlening kan maximaal oplopen tot zes maanden.

Zo, nu kun je aan de slag met het regelen van jouw kamer

Ga je binnenkort op kamers, dan gaat er veel veranderen! Hier vind je wat je moet regelen. Weet je al in welke stad je wilt wonen en waar je het best uit kunt gaan? Zorg dan dat je een kamer krijgt. Misschien ken je iemand die een kamer verhuurt, anders kun je jezelf aanmelden bij verschillende websites waar het kameraanbod staat.

Het is handig om de huurtips even te lezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij het verhuizen zelf kun je de checklists bij de hand houden en uiteindelijk zul je jouw kamer inrichten. Internet en tv moeten dan natuurlijk wel zijn aangesloten!

Het zou kunnen dat je tijdens het dure studentenleven weinig geld over houdt: