Studievertraging en de gevolgen

Studievertraging en de gevolgen

3 april 2018 Uit Door admin

Vertraging in je studie is natuurlijk vervelend. Met de huidige regels kan je dat ook veel geld kosten, namelijk als je niet aan de eisen van de prestatiebeurs voldoet. Zeker als de vertraging, als je eerlijk bent, aan jezelf ligt. Als je alles uit het nachtleven haalt, nooit je boeken inkijkt en nooit naar college gaat. Dan is het eigen schuld dikke bult.

Verlenging

Er zijn ook goede redenen te bedenken voor een studievertraging, meestal omdat je iets anders bent gaan doen waarmee je kennis en (levens)ervaring op hebt gedaan die je anders niet had kunnen opdoen. Denk aan een lange stage, actief in het bestuur van een studenten of politieke vereniging, actief lid van een commissie. In dit soort gevallen is het mogelijk dat DUO je prestatiebeurs kan verlengen. Dit moet je regelen via je studentendecaan of studiebegeleider. Als je een vertraging aan ziet komen, regel dit dan direct.

Ziekte

Soms kun je er niets aan doen dat je achterloopt met je studie. Bv door ziekte of andere bijzondere niet-medische omstandigheden. Neem ook dan direct contact op met je studentendecaan of studiebegeleider. Let wel, verlenging van je beurs is echt een uitzondering en er wordt streng naar gekeken.

 

Letselschade

Ook een ongeval kan impact hebben. Ook hierbij kun je verlenging van je beurs aanvragen. Maar een ongeluk kan nog meer impact hebben en dan spreken we over letselschade. Letselschade door studievertraging is de schade die je hebt doordat je later begint met werken, als je je studie door een ongeval hebt moeten onderbreken. Later beginnen met werken betekent namelijk dat je inkomen mist. Deze schade wordt alleen vergoed als een ander aansprakelijk is, en dus niet als het je eigen schuld is. Zie voor meer informatie: https://deletselschaderaad.nl/wp-content/uploads/Richtlijn-Studievertraging.pdf

Wat te doen bij letselschade? Als je denkt dat dit bij jou speelt kun je het beste contact opnemen met een letselschade specialist. Zij kunnen beoordelen of je recht hebt op een schadevergoeding en zij kunnen ook helpen dit te regelen voor je. Hopelijk heb je het nooit nodig maar het is goed te weten dat deze hulp er is!