Universiteiten gebruiken keuzecheck om student af te wijzen

8 november 2015 Uit Door admin

Universiteiten lijken de studiekeuzecheck, het zogenoemde matching, te gebruiken als middel om studenten af te wijzen. Dat schrijft de Keuzegids Universiteiten 2016.

De studiekeuzecheck is bedoeld om studenten een onderbouwde studiekeuze te laten maken. Het lijkt erop dat de universiteiten de check als sluipweg gebruiken om studenten te selecteren. Studenten krijgen vervolgens te horen dat ze niet aan de ’toelatingseisen’ voldoen. Maar universiteiten mogen niet op deze manier selecteren, benadrukt hoofdredacteur Frank Steenkamp van de keuzegids.

De studiekeuzecheck is in mei van dit jaar ingevoerd om studenten een onderbouwde studiekeuze te laten maken en hoge uitvalcijfers terug te dringen. Universiteiten laten aankomende studenten een dag meelopen, een opdracht doen of voeren een gesprek om te kijken of de keuze de juiste is.

Wageningen

In de gids, die ieder jaar verschijnt, worden universiteiten en studies met elkaar vergeleken. Ook dit jaar voert Wageningen University weer de lijst aan van de beste universiteiten in Nederland. De universiteit staat al tien jaar bovenaan.

De Vrije Universiteit Amsterdam, waarop de laatste jaren veel kritiek was, eindigt voor het eerst in vier jaar weer hoger op de ranglijst dan de Universiteit van Amsterdam. De beste technische opleiding vind je in Eindhoven.

Topopleidingen

In de gids zijn 404 bacheloropleidingen vergeleken. Daarvan blijken er 52 zo ver boven de rest uit te steken dat ze zich topopleiding mogen noemen.

Vooral technische, exacte en groene studies zijn vaak topopleidingen. Bij grote studies als psychologie of rechten zijn topopleidingen zeldzaam.

Bron: NOS.nl