4 beroepen met een grote kans op een baan

4 beroepen met een grote kans op een baan

19 augustus 2021 Uit Door admin

Sommigen weten al van jongs af aan wat ze willen worden, anderen besluiten pas laat welke studie ze willen gaan volgen na de middelbare school. Helaas is het niet per se altijd zo dat er ook werkgelegenheid is in de tak van sport die jouw voorkeur heeft. Daarentegen zijn er ook een aantal vakgebieden waar men zit te springen om nieuwe talenten. We bespreken een aantal beroepen die op dit moment door het UWV als ‘kansrijk’ beschouwd worden.

ICT’er

Het kan bijna geen verrassing zijn dat er in de IT kansen liggen. Er wordt alleen maar meer geïntegreerd binnen bedrijven en instellingen op technisch gebied en er is zeer specifieke kennis nodig om daarmee uit te voeten te kunnen. Daarom kunnen ICT’ers rekenen op een royaal salaris. Een studie in de ICT kan dus zeker naar een mooie baan leiden. Maar ook zonder studie kun je het vakgebied binnenrollen, namelijk met behulp van IT traineeships. Een andere technische studie is ook geen vereiste om hiervoor in aanmerking te komen, in ieder geval bij een aanbieder als breinstein.nl.

Docent talen of exacte vakken

Leraar zijn is niet aan iedereen besteed. Voor veel docenten is hun vak hun roeping, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet ook zonder natuurlijk onderwijsinstinct het vak kunt aanleren. Vooral op het gebied van talen en exacte vakken is er een tekort aan docenten. Je kunt hiervoor een lerarenopleiding voor een bepaald vak volgen op het HBO, of een universitaire studie in het vakgebied volgen en daarna een educatieve master doen.

Gespecialiseerd verpleegkundige

Ook in de zorg zit men te springen om nieuwe krachten. In het bijzonder is er behoefte aan verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn op een bepaald gebied, zoals bijvoorbeeld psychiatrie of de IC. Om gespecialiseerd verpleegkundige te worden, volg je eerst de basisopleiding verpleegkunde. Daarna doe je werkervaring op en volg je nog een vakgerichte vervolgopleiding.

Audicien of opticien

Omdat Nederland aan het vergrijzen doordat de babyboomers op leeftijd aan het raken zijn, is er ook meer vraag naar oogmetingen en gehoormetingen en hulpmiddelen om het zien en horen te ondersteunen. Dat betekent dat er dus ook behoefte is aan nieuwe audiciens en opticiens. De opleiding audicien is een MBO niveau 4 opleiding, net als de opleiding voor opticien.

Niets van dit wil natuurlijk zeggen dat je niet je gewenste doel kunt bereiken door je hart te volgen. Ook binnen een vakgebied met weinig werkgelegenheid kun je je onderscheiden, maar de realiteit is wel dat het minder makkelijk zal zijn om een baan te vinden.