6 Tips om gezond te blijven eten als student

6 Tips om gezond te blijven eten als student

22 oktober 2018 Uit Door admin

Studenten en gezond eten; niet altijd de meest logische combinatie. Een druk en ongeregeld leven, veel feesten, weinig geld en weinig zin maken dat een gezonde maaltijd er nog wel eens inschiet. Gelukkig hoeft koken niet zo ingewikkeld te zijn als het lijkt. Met een klein beetje moeite lukt het om gezond te blijven eten. En dit bespaart nog geld ook!

1) Kook thuis

Het is makkelijk om eten te laten bezorgen of kant-en-klaar te kopen maar bezorgen is vrij prijzig en kant-en-klaar is meestal niet zo lekker. En sowieso minder gezond dan wanneer je het zelf klaarmaakt. Als je het jezelf makkelijk wilt maken is het slim om voor meerdere keren te koken. Kost niet veel meer tijd, scheelt geld bij het inkopen en de volgende keer hoef je je eten alleen maar op te warmen. Let er wel op dat je sommige producten niet kunt invriezen (spinazie bijvoorbeeld). En vries nooit iets opnieuw in dat al een keer ontdooid is.

2) Neem eten mee

Als je de hele dag colleges hebt of in de bieb aan het studeren bent is het verleidelijk om tussendoor snel ergens wat eten te halen. Makkelijk en lekker, maar ook ongezonder en duurder. Wen jezelf er daarom aan om eten mee te nemen.

3) Werk samen

Teamwork leidt tot besparingen. Als je eten en drinken in grote hoeveelheden inkoopt, gaat de prijs per maaltijd omlaag. Zo kun je bijvoorbeeld met je huisgenoten samen grote zakken rijst en pasta kopen. Of producten die in de aanbieding zijn. Dit scheelt veel, vooral als je het eten toch gaat invriezen voor later of als je je vrienden uitnodigt om samen te koken en te eten. Niet alleen gezonder maar nog gezellig ook.

4) Schijf van 5

Hoewel gezondheid voor de meeste studenten ergens onderaan de lijst belangrijke zaken staat (bij belastingen en verzekeringen) kan het geen kwaad om hier op te letten. Heel moeilijk hoeft het ook niet te zijn. Denk aan de schrijf van vijf die je kunt vinden op de site van het voedingscentrum.  Twee stuks fruit en 200 gram groente per dag zijn hier misschien de belangrijkste van. Gebruik verder zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden (veel zout!) en let een beetje op bij het snoepen.

5) Plan je menu’s

Het is verstandig om voor de komende week al je menu’s te bedenken en vast te leggen, zodat je gericht kan inkopen. Dat geeft je een wapen om niet ten prooi te vallen aan impulsaankopen als chips, pizza en ander ongezond voedsel. Doe liever 1x veel boodschappen, dan elke dag een beetje want in dat laatste geval dan koop je meer. Tip: ga niet de deur uit om eten te kopen met een lege maag!

6) Eet minder vlees en drink minder alcohol

Tja, de tip waarvan je wist dat-ie ging komen….Vegetarisch eten is gezonder dan menu’s met vlees en is bovendien veel goedkoper. Zorg er wel voor dat je voldoende vleesvervangende ingrediënten binnen krijgt zoals Tofu, Tempeh, zeewier, peulen, bonen of noten van Basboernoten.nl. En het klinkt misschien erg saai en droog, maar het besparen gaat pas echt lekker aantikken als je mindert met de alcohol. Probeer te stoppen met het automatisme om elke dag te drinken en beperk je inname tot speciale gelegenheden. Je portemonnee gaat het verschil snel merken!