Studenten krijgen het moeilijk op de woningmarkt

Studenten krijgen het moeilijk op de woningmarkt

7 maart 2019 Uit Door admin

Wanneer studenten straks afgestudeerd zijn en beginnen met werken, wordt het steeds moeilijker voor deze groep om aan een woning te komen. Zowel een huurwoning als een koopwoning zijn bijna onmogelijk om te bekostigen voor de net startende arbeider. Maar hoe komt het dat studenten het nog moeilijker krijgen in de toekomst? 

Studenten en starters

Onder de categorie studenten en starters verstaan wij dus de mensen die nog studerend zijn of zojuist afgestudeerd zijn. Zij verhuizen vaak vanaf hun ouderlijk huis of vanuit een studentenkamer, maar tegenwoordig is het steeds lastiger voor deze groep mensen om een woning te krijgen en dan zowel op het gebied van huren en/of het gebied van een hypotheek krijgen die voldoende is om een huis te kunnen kopen.

Hypotheek

Een hypotheek is vaak 4,5 keer het bruto jaarinkomen. Als student is het inkomen vaak minimaal en is het lastig om hier veel bij te werken. Je bent druk met studeren en vaak het lopen van stages waardoor het niet te doen is om ook nog een standaard aantal uren te werken bij een werkgever. Daarnaast worden ook schulden meegenomen in de hypotheek berekening. Het kan zijn dat je een studieschuld hebt en dit zorgt er dus al direct voor dat de hypotheek nog lager wordt. 

Wanneer je dan uiteindelijk afgestudeerd bent en op zoek gaat naar een huis, blijkt dit toch nog vaak tegen te vallen. Je krijgt bijna nooit een vast contract, maar een vast inkomen wordt altijd meegenomen in de berekening van de hypotheek. Ook is het inkomen dat je verdient vaak te laag om een goede hypotheek te krijgen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de eventuele studieschuld die is gebleven na het afstuderen. Omdat de huizen op dit moment enorm duur zijn is de hypotheek vaak niet voldoende om een huis aan te kunnen schaffen. Je moet dan een grote spaarpot hebben om alsnog een huis aan te kunnen schaffen. 

Een huis huren

Als student zijnde is het steeds moeilijker om een huur woning te krijgen. Er is een groot woningtekort in de meeste steden. Ook zijn er veel particuliere huurhuizen die studenten weigeren en dat ook mogen. Het is hun eigen huis dat zij verhuren en helaas hebben studenten een negatief beeld door feestjes, herrie en het achterlaten van rommel. De huizen en kamers die wel beschikbaar zijn, zijn vaak explosief duur. Studenten blijven tegenwoordig steeds vaker bij hun ouders wonen tijdens de studie in plaats van dat zij een woning gaan huren omdat dit simpelweg niet te betalen is, maar ook na de studie blijkt het lastig om een huurwoning te krijgen.

Wanneer de studenten afgestudeerd zijn, moeten zij voor de meeste huurhuizen meestal een aantal maanden een vast salaris krijgen. Daarnaast heeft een woningbouw vaak lange wachtrijen vol mensen die wachten op een huurwoning. De woningen worden vergeven naar aanleiding van de inschrijfduur van een persoon en iedereen mag zich inschrijven vanaf zijn of haar achttiende jaar. Als student zijnde ben je meestal nog niet veel ouder dan achttien wat er dus voor zorgt dat je achteraan in de rij mag aansluiten als woningzoekende. Dit maakt het dus voor een starter direct na zijn studie heel erg lastig om een woning te verkrijgen. De enige mogelijkheden zijn vaak woningen die verloot worden tussen alle personen die zich aanmelding voor deze woning. Het gaat dan om puur geluk dus ook dit kan er voor zorgen dat het heel lang duurt voor iemand een woning heeft. 

Tot slot

Al met al is het voor studenten en starters dus steeds moeilijker om een woning te krijgen. Tijdens de studie is het lastig om een vast en hoog inkomen te genereren. Dit maakt dat een hypotheek aanvragen mogelijk is, maar vaak onvoldoende geld opbrengt om een woning te kunnen kopen. Wanneer studenten en starters een woning willen huren, staan zij vaak op lange wachtlijsten tenzij zij in aanmerking komen voor een loting woning. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen als student? Kan dan eens op de website van starterslening.