Tips om veiliger te internetten

Tips om veiliger te internetten

7 augustus 2022 Uit Door admin

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds meer mensen slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Het aantal slachtoffers steeg de afgelopen tien jaar met maar liefst 22 procent. Ook als student maak je voor je papers natuurlijk vaak gebruik van het internet. Gelukkig kun je jezelf voor een groot deel wapenen tegen cybercriminaliteit. Een aantal tips om veiliger te internetten.

1. Kies een sterk wachtwoord

Een van de belangrijkste en eenvoudigste manieren om jezelf te beschermen is het kiezen van een sterk werkwoord. Dit klinkt als een open deur, maar zwakke(re) wachtwoorden komen nog verbazingwekkend vaak voor. Zo laat data van ExpressVPN zien dat ‘123456’ het meest gebruikte wachtwoord is op veel plekken in de wereld, waaronder in Nederland.

Hoe kies je dan een sterk wachtwoord? Een paar korte tips:

  • Een wachtwoord moet minstens acht tekens bevatten en heeft idealiter tussen de 12 en 15 tekens.
  • Een sterk wachtwoord heeft geen betekenis, maar bestaat uit willekeurige letters, nummers en symbolen.  
  • Het wachtwoord moet uniek zijn en niet voor je andere accounts worden gebruikt.

Als je bovenstaande tips opvolgt, krijg je gegarandeerd een wachtwoord dat lastig te onthouden is. Het gebruik van een wachtwoordmanager is dan ook verstandig. 

2. Installeer een goede antivirussoftware en firewall

Hoewel het belang van een goede antivirussoftware en firewall bij de meeste mensen bekend is, komt het nog steeds regelmatig voor dat er een te beperkt antiviruspakket op de desktop/laptop aanwezig is. Het is belangrijk dat het programma je volledige computer/laptop scant, inclusief je e-mailprogramma. Minstens zo belangrijk is dat je het antiviruspakket tijdig updatet. Sommige scanners updaten automatisch, maar check altijd eerst of dat het geval is en dusdanig staat ingesteld.

3. Voer updates meteen uit

Komen software-updates bij jou ook altijd nét even niet uit, waardoor je ze blijft uitstellen? Toegegeven: die meldingen zijn af en toe ook behoorlijk vervelend. Updaten is echter is wel broodnodig. Door updates op tijd uit te voeren ben je namelijk beter beschermd tegen beveiligingsrisico’s.

4. Zet je computer/laptop helemaal uit

Het is net even een stapje extra, maar het is veiliger om je computer/laptop helemaal uit te zetten als je er niet op werkt of studeert. Zelfs als je je apparaat niet gebruikt, maar hij nog wel verbonden is met het netwerk, ben je vatbaar voor virussen.

5. Gebruik niet zomaar een openbaar wifi-netwerk

Openbare wifi-netwerken schieten als paddenstoelen uit de grond, met name in hippe koffietentjes, en dat is uiteraard een prettige ontwikkeling, maar ook iets waar je mee moet oppassen. Hackers maken namelijk dankbaar gebruik van openbare wifi-netwerken voor hun malafide activiteiten.

Soms worden er zelfs neppe openbare wifi-netwerken gemaakt die puur als doel hebben om waardevolle gegevens te stelen. Nu is het niet zo dat je nooit meer gebruik kunt maken van een openbaar wifi-netwerk, maar pas wél op met het uitvoeren van gevoelige zaken als je hiermee verbonden bent. Internetbankieren doe je bijvoorbeeld liever op je oude, vertrouwde thuisnetwerk.

Bron: Unsplash.com

Maatregelen treffen loont

Hoewel de toename aan online criminaliteit je wellicht zorgen baart, is het goed om te weten dat je het een en ander kunt doen om hackers buiten de deur te houden. Zo verklein je de kans dat je dat je slachtoffer wordt van een cybercrime aanzienlijk!