Huurtip 3: Borg

In tegenstelling tot sleutelgeld mag er door de verhuurder borg gevraagd worden. Borg is bedoeld als waarborg voor verhuurders. Allereerst heeft de verhuurder iets meer zekerheid dat de huurder voldoende geld heeft om de huur te kunnen (blijven) betalen. Daarnaast moet de borg ervoor zorgen dat de huurder verantwoordelijk omspringt met het gehuurde: wanneer hij dit niet doet, zal hij de betaalde borg immers niet terugkrijgen. Het vragen van borg is een standaardprocedure voor particuliere verhuurders en komt ook bij het verhuren van nieuwbouwwoningen regelmatig voor.

Hoogte van de borg

Vaak bedraagt de borgsom één maand kale huur (dit wil zeggen de huur zonder energiekosten en overige servicekosten), maar het bedrag kan ook hoger uitvallen. Wat als een redelijke borg mag worden beschouwd ligt namelijk niet vast in de wet en sommige verhuurders maken hier handig gebruik van. Toch is er wel een richtlijn: een borg van drie maanden kale huur mag nog als redelijk worden beschouwd. Deze richtlijn is gebaseerd op rechterlijke uitspraken in het verleden.

Om er zeker van te zijn dat je je geld terug krijgt vraag altijd om een betalingsbewijs. Het is verder verstandig om de borg niet cash te betalen, maar via je bankrekening. Op deze manier staat de hoogte van het bedrag zwart op wit.  Om je borg terug te krijgen dien je uiteraard je kamer schoon, leeg en zonder schade achter te laten. Door vooraf de staat van de woning goed vast te (laten) leggen kun je onterechte borgclaims voorkomen.