Als student een zorgverzekering afsluiten: waar heb je recht op?

Als student een zorgverzekering afsluiten: waar heb je recht op?

16 november 2022 Uit Door admin

Achttien jaar worden heeft veel voordelen, maar ook zo zijn nadelen. Er is veel dat geregeld moet worden. Je moet verplicht een zorgverzekering afsluiten en daarvoor betalen. Als student heb je waarschijnlijk nog niet echt een idee wat dit allemaal inhoudt. Daarom helpen wij je ermee! Wij vertellen je waar je recht op hebt als student bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Zorgtoeslag

Vanaf je achttiende is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als student kan dit spannend zijn, omdat het inkomen vaak nog niet zo hoog is. Daarom kan je zorgtoeslag aanvragen. Door een zorgtoeslag wordt het grootste gedeelte van de premie door de overheid bijgedragen. Zelf hoef je dus vaak maar een paar tientjes bij te betalen. Het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van hoeveel je verdient en van een eventuele toeslagpartner. De inkomsten die je hebt, moet je doorgeven bij het aanvragen van de toeslag. Wel is het belangrijk dat je ruim een maand voor je verjaardag de zorgtoeslag aanvraagt, zodat je het geld op tijd krijgt voor de eerste premie. 

Collectieve zorgverzekering

Het is tot 2023 nog mogelijk om aanvullende vergoedingen te krijgen op een basisverzekering of aanvullende verzekeringen. Dit is mogelijk door een collectieve zorgverzekering. Dit is een verzekering voor een groep mensen met bijvoorbeeld dezelfde werkgever. Hiermee krijg je korting op de premie. Heb jij een collectieve zorgverzekering en wil je in 2023 een andere verzekering afsluiten? Dan is een zorgverzekering vergelijken 2023 geen overbodige luxe. 

Aanvullende verzekeringen

Het kan soms zijn dat een basisverzekering niet genoeg dekt. Daarom zijn er aanvullende verzekeringen die bepaalde zaken vergoedt. Een aantal voorbeelden van zaken die worden vergoedt, zijn anticonceptiemiddelen, geneesmiddelen, psychologische hulp en inentingen voor vakanties. Hoeveel je als premie betaalt voor de verzekering, verschilt per verzekeraar en welk pakket je kiest. Om een aanvullende verzekering uit te kiezen die bij jou past, kan je het beste een zorgverzekering vergelijken. Zo haal je het meeste uit je verzekering!

Tips voor het kiezen van de voordeligste zorgverzekering

Vind jij het lastig om de voordeligste zorgverzekering uit te zoeken? Hieronder staan een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

  • Vergelijk verschillende zorgverzekeringen.
  • Kies een verzekering die bij jou past. Je kunt kiezen voor een zorgverzekering met een lage premie of juist een verzekering met een hogere premie met meer dekking. 
  • Kies zelf hoe hoog je de eigen risico wilt hebben. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer geld van de premie afgaat.
  • Kijk welke tandartsverzekering je hebt en of je hem nodig hebt. De premie is vaak hoger dan wat je betaalt voor de tandarts. Ga je eens per een half jaar, denk er dan eens over na of je een aanvullende verzekering wel nodig hebt.
  • Kies een aanvullende zorgverzekering die medisch bij jou past. Kijk dus goed wat je het komende jaar verwacht nodig te hebben qua vergoeding.