Financieel studieplan brengt financiën studenten in balans

19 mei 2015 Uit Door admin

In 2014 hebben ongeveer 18.000 hbo- en wo-studenten gebruik gemaakt van de tool Financieel Studieplan. De studenten hebben na gebruik van de tool hun financiën op de korte termijn beter op orde. De komende maanden wordt de tool geschikt gemaakt voor mbo-studenten. Het Ministerie van Onderwijs en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staan achter het initiatief en hebben de website mede gefinancieerd. Dit meldt initiatiefnemer achter de website, Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB).

Studenten bezochten vorig jaar in grote getalen de website, mede omdat zij met vragen over hun financiën zaten door invoering van het nieuwe leenstelsel. 61.000 mensen bezochten de website en 18.000 hbo- en wo-studenten stelden een persoonlijk plan op. Met het Financieel Studieplan kunnen studenten zien wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en leningen van studenten zijn die in dezelfde situatie zitten als zijzelf. Ook is het mogelijk om hun persoonlijk plan te maken. In de plan wordt uitgewerkt wat het huidige inkomsten- en uitgavenpatroon voor de toekomst van de student betekent.

De website is de afgelopen maanden aangepast aan het nieuwe leenstelsel. Directeur van WWJB, Thea Hazel-Stals: “Nu lenen voor je studie bijna onvermijdelijk wordt, is het van belang dat de hoogte van die lening te overzien is.” Uit impactonderzoek van Regioplan blijkt dat studenten die gebruik maken van het Financieel Studieplan direct financieel voordeel hebben. De studenten zijn beter in staat om hun inkomsten zo te besteden dat hun financiën (op korte termijn) in balans zijn. De gebruikers van de tool kijken vaker of ze belasting terug kunnen krijgen, weten beter waar ze recht op hebben wat betreft studiefinanciering, weten beter waar ze antwoorden kunnen vinden op vragen over studiefinanciering en hebben vaker zorgtoeslag aangevraagd. Bovendien blijkt dat studenten die het Financieel Studieplan gebruiken, volgens eigen zeggen, minder vaak geld tekort komen na het gebruik van het Financieel Studieplan dan daarvoor.

Momenteel kunnen alleen studenten van het hbo en de universiteit een Financieel Studieplan opstellen. De tool wordt in de komende maanden geschikt gemaakt voor mbo-studenten.
Bron: Nationale Onderwijsgids