Het studentenleven, niemand zei dat het áltijd leuk ging worden!

Het studentenleven, niemand zei dat het áltijd leuk ging worden!

21 december 2022 Uit Door admin

Zeker bij het begin lijkt het alsof het studentenleven gelijk staat aan de hemel. De introductieweek is een aaneenschakeling van feesten om vervolgens aan te sluiten bij alle nieuwe activiteiten van studentenverenigingen. Iedere dag is er wel ergens feest en nooit meer ouders die zeuren over tijden dat je thuis moet komen of juist uit je bed moet zijn. Maar om een kleine reality check te geven vooraf; het is niet alléén maar leuk. Hier de aspecten van ouderejaars studenten die zij het minste vonden en hoe ze deze ietwat hebben vergemakkelijkt.

Doe de test

De vrijheid van wonen op jezelf brengt ook met zich mee dat je iets eenvoudiger iemand mee naar huis neemt. Niets mis mee, voor je trouwt en kinderen krijgt moet je natuurlijk wel het nodige vergelijkingsonderzoek hebben gedaan. Dit brengt plezier maar ook risico’s met zich mee. Een risico is natuurlijk het oplopen van een soa. Wanneer je rondvraagt bij de gemiddelde vereniging zul je al snel zien dat praktisch iedereen wel eens een soa heeft gehad. Hiervoor hoef je tegenwoordig (thank God!) niet meer naar de huisarts maar je kunt gewoon zelf een soa test kopen. Zo is bijvoorbeeld een clhlamydia zelftest snel gekocht. Is het positief? Dan zul je natuurlijk wel even een arts moeten raadplegen. Maar bij loos alarm hoef jij dus niet wederom naar je huisarts, scheelt je heel wat walks of shame. Een voorraadje in huis halen kan daarom ook nooit kwaad!

Geldgebrek

Je bent geen student geweest als je niet hebt gehad dat je bij de appie wilt pinnen en je blijkt geen geld meer te hebben. Toch blijft het natuurlijk een gênant moment. Dit wil niet zeggen dat je als student iedere avond braaf op je kamertje moet blijven zitten studeren en niks  meer moet uitgeven, maar het is wel slim een SOS potje te hebben ergens. Gebruik dit niet om dat rondje in de kroeg te geven, maar echt voor noodgevallen. Al is het maar 500 euro, het is echt aan te raden ergens een allerlaatste optie te hebben qua geld. En natuurlijk je ouders onder de sneltoets. In je studententijd is het geoorloofd deze call nog te maken naar je ouders, maar niet te vaak. Alles kent een houdbaarheid en een maximum.

Vertraging

Verkeerd prioriteren, lees; feesten boven studeren. Iedereen doet het wel eens tijdens zijn studententijd en het mag ook iedereen wel een keer overkomen. Maar maak er geen gewoonte van. Een jaar vertraging door het net niet halen van je punten, dat is tot daar aan toe. Maar meerdere jaren vertraging zijn vandaag de dag echt niet meer aan te raden. De studiefinanciering is vergeleken met je ouders (relatief gezien) behoorlijk gedaald, de kosten gestegen en de rente op je DUO lening gaat ook alleen maar omhoog. Voor je het weet ben jij die falende student die uiteindelijk zonder papiertje achter de lopende band beland. Wil je niet. Zie het als een fout, maar wel een fout die je één keer mag maken.

Kortom, maak van je studententijd zeker de leukste tijd van je leven. Maar niet de tijd waar je uiteindelijk met nare onderbuikgevoelens op terug kijkt. Met bovenstaande tips in je achterhoofd ga jij wellicht nog steeds een fout maken. Maar hopelijk geen twee keer óf heb je de manier ontwikkeld om het tij net op tijd te keren.