Is kleding van belang tijdens een gesprek voor een bijbaan?

Is kleding van belang tijdens een gesprek voor een bijbaan?

15 november 2022 Uit Door admin

Wat moet je dragen naar een sollicitatiegesprek? De eerste indruk is erg belangrijk voor de rest van het gesprek. Daarom is het belangrijk om je gepast te kleden. Lees verder voor tips over hoe je je moet kleden voor een sollicitatiegesprek.

De eerste indruk is meestal de belangrijkste. Dit geldt ook voor sollicitatiegesprekken. Het kiezen van de juiste sollicitatiekleding is dus belangrijker dan je denkt. Natuurlijk gaat het er bij een sollicitatiegesprek voornamelijk om wat jij kunt en of je bij het bedrijf past, maar voordat jij je nog maar hebt voorgesteld, heeft de recruiter of werkgever je al van top tot teen bekeken. Het klinkt misschien oppervlakkig, maar het maakt werkgevers meestal niet uit of je de laatste trends volgt of dure merkkleding draagt. Wel willen werkgevers weten dat jij je gepast kleedt wanneer dat nodig is en dat je bereid bent je aan te passen aan de dresscode van het bedrijf. Maar wat is dan geschikte sollicitatiekleding? 

Sluit aan bij het bedrijfsimago

Ben je aan het solliciteren? Dan is een goede voorbereiding essentieel. Het is belangrijk om jezelf af te vragen in welke branche je solliciteert en hoe je je kleding daarop aanpast. Wat er van je wordt verwacht, hangt af van het bedrijf en de functie. Dus doe er wat onderzoek naar. Wil je solliciteren bij een hip online marketing bureau, dan kun je creatiever met je outfit omgaan dan wanneer je solliciteert bij een advocatenkantoor. Gaat je keuze voor een bijbaan in Veldhoven dan kun je het meer causaal benaderen.

Om te weten wat je moet dragen, moet je weten welke stijl bij de werkgever past. Kijk bijvoorbeeld op de website van het bedrijf. Je kunt ook zoeken in de LinkedIn-pagina’s van medewerkers op hun functieniveau. Dit geeft je een goed idee van welke kledingstijl je tijdens je interview moet dragen.

Social media

De dresscode is bij elk bedrijf anders. Voordat je op sollicitatiegesprek komt, is het dan ook vooral zaak om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Check de fotografie op de website en social mediakanalen van je potentiële werkgever bijvoorbeeld eens. Zijn de mensen daarop heel formeel of juist informeel gekleed? Als je al mensen hebt gezien van het bedrijf: wat voor indruk maken ze op je qua kleding? Geeft dat je geen goed idee over wat je aan moet trekken? Je kunt altijd even de recruiter bellen en het gewoon vragen. Hij of zij zal het slechts zien als een goede voorbereiding.

De dresscode is voor elk bedrijf anders. Daarom is het vooral belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden voordat je naar het interview komt. Bekijk bijvoorbeeld foto’s op websites van potentiële werkgevers en sociale mediakanalen. Zijn mensen erg formeel of informeel gekleed, wat is je indruk van de kleding die je op kantoor hebt gezien? Geeft dat je geen goed idee van wat je aan moet trekken? Je kunt altijd de recruiter bellen en vragen. Hij of zij ziet het als een goede voorbereiding.

Voel je comfortabel

Tijdens een sollicitatie is het vooral belangrijk dat jij je comfortabel en op je gemak voelt. Toch is het geen goed idee om in je jogging broek en sweater naar het gesprek te komen. Maar een duur driedelig pak aanschaffen hoeft ook weer niet. Voor het kiezen van jouw sollicitatiekleding is het verstandig om rekening te houden met de volgende dingen:

Het is vooral belangrijk om je tijdens een sollicitatie op je gemak en veilig te voelen. Toch is het geen goed idee om in je jogging broek en sweater naar het gesprek te komen. Maar je hoeft ook geen duur driedelig pak te kopen. Bij het kiezen van kleding voor jouw sollicitatie raden wij je aan het volgende in overweging te nemen:

  • Kleed je altijd een beetje netter dan een medewerker van het bedrijf die je ziet of kent. Dit betekent dat de kleding schoon, mooi gestreken en onbeschadigd is. Hiermee laat je zien dat je graag een baan hebt.
  • Heb je het snel warm en is dat te zien in je kleding? Kies ervoor om een shirt aan te trekken dat ademend en niet te strak is. Maar laat niet te veel zien. Mensen met blote benen of een diep decolleté zijn niet geschikt voor sollicitaties
  • Draag geen ongebruikelijke sokken of stropdassen.

Ben jij na het lezen van dit artikel op zoek naar een baan in Eindhoven? Kijk hier de aanbevolen hint voor parttime vacature.