Witlofsoep met zalm en kaas

1 augustus 2008 Uit Door admin

Ingrediënten

  • 500 gr witlof
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 100 gr gerookte zalm, in snippers
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • ½ l kippenbouillon (tablet)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tijm, gehakt
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 250 ml melk
  • zout en peper

Bereiding

  1. Haal de stronkjes uit de witlof en was ze. Houd een stronkje apart en snijd de rest in reepjes.
  2. Verhit de olijfolie en roerbak hierin de witlof en de sjalotjes en de helft van de tijm.
    Giet de bouillon erbij en kook zachtjes 10 min. Pureer de soep.
  3. Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en blijf steeds roeren.
    Giet dan langzaam de melk erbij en blijf roeren totdat er een gladde saus ontstaat.
    Voeg dan de kaas toe en blijf roeren totdat de kaas gesmolten is. Meng dit door de gepureerde soep.
  4. Snijd het overgebleven stronkje witlof in reepjes en voeg ook deze toe aan de soep.
  5. Schep de zalm en de rest van de tijm door de soep.
  6. Voeg naar smaak zout en peper toe.