Dit is de president: recensie Poki

Politieke satire verscheen misschien gelijktijdig met de opkomst van dit beleid - anekdotes, grappen en spot met de topleiders van de staat zijn altijd populair geweest onder de gewone bevolking. Er was eens, voor onpartijdige, maar grappige uitspraken in de richting van de machthebbers, kon men de vrijheid, of zelfs het leven worden ontnomen, maar tegenwoordig is het hiermee gemakkelijker, nietwaar?

In plaats van grappen zijn er nu bijvoorbeeld onze favoriete videogames. This Is the President van Russische ontwikkelaars van Friv5Online, gepubliceerd onder auspiciën van THQ Nordic , is een voorbeeld van dergelijke moderne satire, die niet alleen de bestaande politieke realiteit van de Verenigde Staten, waarvan de president de speler is, belachelijk maakt, maar ook de hele wereldpolitiek. De naam is niet voor niets in overeenstemming met  This Is the Police - we hebben een voortzetting van deze strategische dilogie van  Desura Studio. Maar aangezien een andere studio aan This Is the President werkte (alleen de algemene uitgeverij), is het resultaat ook heel anders. Beter of slechter dan hun voorgangers? Laten we het uitzoeken.

De net afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 hebben het Amerikaanse volk een nieuwe leider gegeven. Meet: een voormalig zakenman, slim en ambitieus, niet zonder duistere daden achter zijn rug, maar tegelijkertijd een uitstekende leider die mensen weet te managen en de moeilijkste problemen weet op te lossen. Niemand weet echter van de belangrijkste, ter wille waarvan onze meneer de president in de verkiezingsrace betrokken raakte. Het feit is dat de beruchte skeletten in de kast, waarvan de hoofdpersoon genoeg heeft, hem vroeg of laat naar de gevangenis zullen leiden - zelfs de hoogste functie zal hem niet redden. Maar er is een uitweg - tijdens zijn tijd aan de macht om de goedkeuring van de 28e wijziging van de Amerikaanse grondwet door te drukken, die volledige juridische immuniteit van de gepensioneerde leider van het land garandeert, zelfs in aanwezigheid van bewezen schendingen van de wet.

De taak is niet gemakkelijk - niet alleen zullen alle takken van de overheid en de meerderheid van de bevolking van het land moeten worden overtuigd van de noodzaak van dergelijke wereldwijde veranderingen, maar ook oude vijanden steken een spaak in hun wielen. En hoeveel nieuwe vijanden zullen worden toegevoegd - tel niet mee. Vergeet uw directe verantwoordelijkheden niet: de voortdurend veranderende politieke situatie vereist het nemen van moeilijke beslissingen, en één verkeerde stap dreigt met afzetting of een schending van de stabiliteit over de hele wereld.

In het geval van  This Is the President is het moeilijk om een ​​specifiek genre aan te wijzen - we hebben een manager, een strategie en zelfs ... een visuele roman. De presidentiële ambtstermijn van onze held is verdeeld in vier jaar, gedurende welke elk nodig is om één wereldwijde taak te voltooien - de eerste zal bijvoorbeeld de accumulatie zijn van een aardig bedrag om een ​​schaduwlobbyist om te kopen, zodat amendement 28 zelfs de minste kans op adoptie.

De gameplay is, zoals je begrijpt, stap voor stap - één beweging per maand. Tijdens deze maand vinden er veel evenementen plaats (sommige zijn direct beschikbaar na het begin van de beurt, terwijl andere worden toegevoegd in het proces), zowel gerelateerd aan de globale taak als nevenevenementen die nodig zijn om een ​​politieke rating te krijgen of je eigen bankrekening aan te vullen.

Rating en geld zijn de belangrijkste middelen om aan de macht te blijven. De rating zal dalen - het is niet nodig om na te denken over de steun van de bevolking, wat zijn de wereldwijde veranderingen in de grondwet; zonder geld - het betekent dat er niets is om hun werknemers te betalen, en je zult andere bijbehorende uitgaven moeten vergeten, die af en toe zelfs voor de president zelf ontstaan.

Trouwens, over de ondergeschikten: we hebben een heel team van toegewijde medewerkers, allrounders - van hackers tot huurmoordenaars. In de meeste gevallen is het via hen dat de president met de buitenwereld communiceert - in feite zal de leider van de natie niet alle problemen alleen oplossen. Hoewel het afhangt van het soort evenement, moet u in bijzonder belangrijke gevallen zelf aan de slag.

Laten we zeggen dat je een klein onderzoek moet doen in het belang van een veelbelovende bondgenoot in de politieke arena. We selecteren een of meerdere specialisten die het meest geschikt zijn om het probleem op te lossen: het is duidelijk dat het sturen van een domkopbandiet naar zo'n zaak niet de beste oplossing zal zijn, maar een hacker en een voormalige agent met connecties zullen integendeel binnenkomen handig.

Het evenement zelf is ontworpen in de vorm van een tekstzoektocht, waarbij verschillende opties voor acties worden gegeven om uit te kiezen - afhankelijk van de vaardigheden en capaciteiten van de ondergeschikten die naar de taak worden gestuurd. Het is vermeldenswaard dat succes niet alleen afhangt van een goed gekozen artiest - wat hij precies zal doen, is aan de speler zelf. Hier kun je je per ongeluk verbranden als je onoplettend de beschrijving van de opdracht leest - de auteurs bieden soms nogal absurde oplossingen voor problemen. Er zijn echter ook eenvoudigere taken, waarbij het voldoende is om alleen de artiest aan te duiden - dan zal hij het alleen aankunnen (of hij zal het niet aankunnen als de keuze niet helemaal correct was).

Er zijn natuurlijk evenementen waaraan de president rechtstreeks deelneemt - in de regel zijn dit belangrijke zoektochten voor de ontwikkeling van het complot, zoals gesprekken met buitenlandse leiders, zeer geheime missies, directe communicatie met de pers, rivalen en medewerkers, evenals beloften aan het Amerikaanse volk aan het begin van elk jaar (de moeite waard als je om je rankings geeft). Er zijn zelfs hele rechercheonderzoeken en diplomatieke onderhandelingen, waarbij je geld of eerder verkregen voorwerpen als argument kunt gebruiken.

Voor een snack zijn er zeer kleine evenementen met een keuze uit twee opties - het aanbod accepteren of weigeren. Investeren in een nieuwe cryptocurrency? Ga je akkoord met een rondleiding door het Witte Huis? Sancties van een buitenlands bedrijf opheffen? Soms zijn er zelfs te veel van deze berichten, wat enigszins vervelend is.

Al deze gebeurtenissen, groot en klein, zullen zeker gevolgen hebben. De rating, het bedrag op de bankrekening of de houding van ondergeschikten en andere personages zullen veranderen - en bijna altijd moet je kiezen tussen twee kwaden. Wat is de beste manier om verder te gaan? Voor de juiste beslissing lijkt het voldoende om de beschrijvingen van taken en dialogen aandachtig te lezen, maar de gevolgen van zelfs de meest logische en ongevaarlijke opties zijn soms volledig onvoorspelbaar: humor staat hier op de eerste plaats.

De numerieke uitdrukking van deze gevolgen is ook bijna nooit te raden. Al snel begin je die kleinste gebeurtenissen over te slaan met twee keuzes, zonder aarzeling en zonder de beschrijvingen te lezen - toch zullen ze in de meeste gevallen slechts tot geringe veranderingen in de beoordeling leiden of honderden of tweeduizenden dollars afschrijven, en dit is geen geld, zelfs niet voor uw ondergeschikten.

Het team van de president heeft veel aandacht gekregen: we gaan op weg naar het 28e amendement in het gezelschap van zeer kleurrijke persoonlijkheden. Dit is je persoonlijke leger - zelfs als ze formeel in de regering van het Witte Huis dienen, kunnen ze alle opdrachten uitvoeren - van volledig ongevaarlijk en openbaar tot echte misdaden en geheime operaties.

Een teken van een goede leider is een competente selectie van personeel. Ook de speler zal hiermee te maken krijgen - we hebben geen strak gedefinieerde set van medewerkers, maar integendeel volop mogelijkheden om ons team te vormen en te veranderen. Elke ondergeschikte heeft zijn eigen specialisatie, zijn eigen financiële behoeften en psychologische kenmerken. Een eersteklas advocaat kan bijvoorbeeld begin volgende maand in de buidel tasten, en een hackerjongen heeft een hekel aan het hoofd van de persdienst en zal nooit een opdracht met haar aangaan.

Elke werknemer heeft een stressniveau dat stijgt tijdens het deelnemen aan opdrachten, en deze eigenzinnige jongens houden er ook van om af en toe om loonsverhoging te vragen of de president te ergeren met idiote verzoeken. Als je hem niet laat rusten, bespaar je op een maandsalaris (je moet zulke stappen nemen in geval van een acuut geldtekort) - een waardevolle specialist stopt met werken of stopt ermee.

Medewerkers zijn niet alleen een hulp bij het behalen van het hoofddoel, maar ook een aparte kopzorg. Wees bereid om je team constant te schudden, op zoek naar nieuw talent, het nutteloze verdrijven en de beste te behouden.

Los daarvan zou ik willen opmerken dat elke specialist niet alleen een gezichtsloze eenheid is, maar een gedetailleerd personage dat mogelijk zijn eigen interesses en verlangens heeft, die ook voortdurend in gedachten moeten worden gehouden. Deze verlangens zijn soms erg extravagant, wat echter niet verwonderlijk is voor deze game - ben je vergeten dat we te maken hebben met politieke satire?

Ik weet niet zeker of This Is the President zo interessant zou zijn als de plot hier serieus was, zonder de geringste hint van humor. Ook al is het project van strategische managers, het zijn de tekstuele beschrijvingen en dialogen vol spot over wat er in de wereld gebeurt, die de aandacht trekken. De hele game is een grote politieke anekdote, gewijd aan datgene waarover in het nieuws wordt geschreven, waarover wordt gesproken in sociale netwerken en blogs.

Letterlijk alles wordt belachelijk gemaakt: rechten van minderheden, sociale ongelijkheid, hunkering naar macht en rijkdom, grote politieke gebeurtenissen uit het heden en recent verleden, specifieke persoonlijkheden onder beroemde mensen, klassenstrijd, misdaad, cultuur, wetenschap en technologie - de scenarioschrijvers kregen volledige vrijheid van de actie.

En ze stelden niet teleur: de satire hier is goed gemikt, er was geen overdreven spot en absoluut domme humor. Voor degenen die vrij zijn om te navigeren in de huidige internationale situatie, alle politieke memes kennen en gemakkelijk nieuws van het persbureau "Panorama" kunnen onderscheiden van de harde realiteit, zullen de avonturen van de hoofdpersonen veel grappige minuten opleveren. "Paaseieren" en verwijzingen naar zowel echte gebeurtenissen als de plots van allerlei films en boeken over vergelijkbare onderwerpen werden hier met een hoop gegoten.

Er is veel tekst, en je moet het aandachtig lezen, anders loop je het risico op het meest cruciale moment de verkeerde beslissing te nemen. Dit is echter precies het grootste nadeel van het Poki spel. Feit is dat de belangrijkste betekenis in slechts een paar zinnen ligt, die je snel leert te scheiden van de rest van de tekst - anders kun je zo'n stroom van informatie gewoon beu worden. Voeg hier, nou ja, een zeer ongehaaste animatie van het verschijnen van lijnen toe (zelfs de constant ingedrukte versnellingsknop helpt niet) - we krijgen de vervaging van de interesse in wat er al ergens in het midden van de campagne gebeurt. Ik raad niet aan om This Is the President vraatzuchtig door te nemen - het kan verveeld raken; dit verhaal kan het beste langzaam worden opgenomen.

Vergeet je gevoel voor humor niet - voor ons is het vooral een satirisch en dan een strategisch Poki spel. Het zal saai zijn voor degenen die serieuze gameplay willen of de huidige politieke situatie niet begrijpen. Maar als je je dag begint met het bekijken van de politieke secties van nieuwssites, geabonneerd bent op alle grote insider-kanalen in Telegram, en als een van je favoriete tv-series House of Cards op de eerste plaats staat , dan  verdient This Is the President duidelijk je aandacht - voor dit publiek heeft het project alle kansen om een ​​van de games van het jaar te worden.

Voordelen: geweldige politieke humor; levende karakters; stijlvolle foto's en muziek die de toon zetten voor het verhaal.

Nadelen: trage weergave van tekstbeschrijvingen; de gevolgen van veel gebeurtenissen kunnen niet worden voorspeld.