Ontspannen tijdens het leren: waarom kleine pauzes heel nuttig kunnen zijn!

Ontspannen tijdens het leren: waarom kleine pauzes heel nuttig kunnen zijn!

2 november 2022 Uit Door admin

Voor kinderen, studenten en volwassenen zijn leerpauzes nodig om de te leren stof beter in het geheugen op te slaan. Als je veel stof te leren hebt, moet je van tijd tot tijd creatieve pauzes nemen om te ontspannen of te sporten om je hersenen van zuurstof te voorzien.

Een andere populaire optie is een kort bezoek aan een gerenommeerd online casino, want door te gokken kun je jezelf even afleiden van de stress van het leren en je geluk uitdagen. Als u echter liever ontspant of tijdens uw pauze wat rekoefeningen doet, kunt u uitstekende resultaten boeken met de Pomodori techniek. Met de Pomodori techniek is het de bedoeling 30 minuten te studeren en dan 5 minuten pauze te nemen. Indien mogelijk moeten de 5 minuten niet worden besteed aan het nadenken over het onderwerp. De tijd kan worden gebruikt voor een kort “powernapje” of wat rekoefeningen.

Waarom pauzes zo belangrijk zijn!

Bij het leren moet je niet stampen tot je helemaal uitgeput bent, want je hoofd heeft ook creatieve pauzes nodig om de geleerde stof op te nemen. Een krachttraining is dus schadelijk voor het hoofd, maar ook voor de spieren (bij het heffen van gewichten). Zodat het menselijk brein betrouwbaar kan werken, zijn er altijd kleine pauzes nodig. Leerstof, die vaak complexere inhoud betreft, wordt het best opgenomen in pauzes of tijdens een powernap. Bovendien kunnen zogenaamde synapsen zich het best vormen tijdens rustperiodes.

Hoe moet je je studiepauzes vullen?

Een rondje in de tuin of een korte fietstocht naar de dichtstbijzijnde rivier kan al een uitstekende afleiding zijn om je hoofd leeg te maken en je gemotiveerd te houden voor de rest van de stof.

Oefening:

Oefening is altijd goed. Je kunt een rondje gaan joggen, aan yoga doen, aan krachttraining doen of gewoon voor de spiegel dansen op drie-vier favoriete nummers. Als je een buitenzwembad hebt, kun je er in de zomer een duik in nemen of zwemmen.

Eenvoudige taken:

Je bureau opruimen, je kamer luchten of je papieren sorteren helpt om jezelf af te leiden van de stress van het studeren. Misschien kan de kattenbak worden schoongemaakt of kun je zelf een kaars maken met verf en geuren in de tijd. Alle meditatieve taken zijn succesvol en goed om jezelf even af te leiden van het leren.

Kom tot rust:

Ontspanningsmuziek is meestal geweldig om je gedachten op reis te sturen en tot rust te komen. Meditatiemuziek in combinatie met wierookstokjes is ook een goede optie om te ontspannen. Of misschien is een kort bad of een verfrissende douche wel voldoende.

Dit zijn de beste tips om je studiepauzes proactief in te vullen

Om geen tijd te verspillen die uit de kostbare pauze moet worden geperst, hebben wij de beste tips verzameld over hoe studenten hun studiepauzes op een verstandige manier kunnen invullen:

Tip 1: Bewegen

Na lang zitten heeft het lichaam een beetje beweging nodig om het bloed te laten circuleren en de hersenen en lichaamscellen van zuurstof te voorzien. Beweging verlicht ook de spanning in de nek en ontlast het stuitje. Goede opties zijn dus:

  • Yoga
  • Running
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Zwemmen
  • Zumba
  • Rekken
  • Dansen
  • Touwtje springen
  • Rekoefeningen

Tip 2: Activiteiten in de buitenlucht

Zorg er bij het studeren altijd voor dat de ruimtes goed geventileerd zijn. Tijdens de pauzes is het goed om een wandeling te maken in het park, in het bos of in het algemeen, in de frisse lucht. Je kunt natuurlijk ook een half uurtje met je skates op pad. Als je de gelegenheid hebt, moet je leren in de tuin, op het terras of op het balkon.

Tip 3: Drink voldoende en neem een snack

Als het lichaam te weinig vocht heeft, worden de hersenen traag en laat de migraineaanval soms niet lang op zich wachten. Daarom is het goed om altijd een fles mineraalwater, sinaasappelsap, thee of andere suikerarme dranken bij de hand te hebben. Een kleine snack zoals vers fruit, rauwe groenten, trail mix of een caloriearm broodje stimuleert de bloedsomloop en maakt de hersenen ontvankelijker. Chips, chocolade en dergelijke moeten echter worden vermeden.

Tip 4: Ontspan je geest

Het motto hier is om je helemaal af te sluiten van het onderwerp. Misschien kunt u even de kamerplanten verzorgen, verder breien met een trui of luisteren naar ontspanningsmeditatie. Alles kan en alles mag. 

Tip 5: Mobiele telefoons en televisie zijn taboe

Tijdens de pauze moet je wegblijven van alle sociale media, mobiele telefoons en televisie om echt tot rust te komen. De ogen hebben een pauze nodig om te herstellen, en naar het scherm kijken belast de ogen extra. De hersenen kunnen niet voldoende ontspannen tijdens het checken van WhatsApp. Daarom is het belangrijk om tijdens de pauzes geen apparatuur te gebruiken en de mobiele telefoon tijdens het studeren op mute te zetten.

Hoe vaak moeten pauzes worden genomen?

Afhankelijk van het type persoon dat je bent, kun je langere of kortere pauzes met langere of kortere tussenpozen nodig hebben. Het is belangrijk om op je eigen lichaamssignalen te letten. Het lichaam geeft aan wanneer het tijd is voor een creatieve pauze. De tekenen zouden kunnen zijn:

  • Je concentratie verslapt, je vindt het moeilijker om dingen te onthouden, of je leest een tekst voor de zoveelste keer door zonder echt te begrijpen waar het over gaat.
  • Lichaam en geest worden moe: dat merk je aan zware ogen, veel gapen en zware ledematen.
  • De motivatie verdwijnt steeds meer.
  • Nekpijn en rugpijn worden merkbaar.
  • Honger en dorst nemen toe.

Wanneer je deze tekenen opmerkt, is het belangrijk en noodzakelijk om pauzes te nemen. In de regel gelden de volgende richtlijnen:

  • elke 10 minuten studeren, 1 minuut pauze
  • elke 30 minuten studeren, 5 minuten pauze
  • elke 2 uur studeren, 15-20 minuten snackpauze
  • elke 4 uur studeren, 30 minuten rustpauze

Wat zijn de gevolgen van te weinig of geen pauzes?

Studies tonen aan dat leerpauzes aanzienlijk bijdragen tot leersucces. Wie geen of te weinig pauzes neemt, krijgt te maken met negatieve neveneffecten:

  • De prestaties van de hersenen nemen af
  • Je wordt moe en slaperig
  • De bloedsomloop wordt vertraagd
  • Je krijgt hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn…
  • Je verliest je motivatie
  • De leerstof kan niet worden geconsolideerd, wat leidt tot slechte cijfers op het examen.
  • Het stressniveau en de druk nemen toe