Op welke manieren kun je wiet of hasj gebruiken?

Op welke manieren kun je wiet of hasj gebruiken?

2 maart 2017 Uit Door admin

Het beeld bij een student is iemand die met een glas bier in de kroeg of op de sociëteit staat. Maar studenten zijn net mensen en gebruiken dus ook andere genotsmiddelen, zoals wiet of hasj.

Cannabis is de Latijnse benaming voor hennep, en hennep is een plantsoort. Hasj en wiet komen van deze hennepplant en de werkzame stof hierin heet THC. Het is THC waar je  high of stoned van wordt. THC prikkelt namelijk indirect het beloningscentrum in de hersenen waardoor je een gevoel van geluk en genot ervaart. Verder werkt THC verslappend op je spieren wat een ontspannen gevoel kan geven.

Je kunt cannabis op meerdere manieren gebruiken:

Roken in een joint

De meest voorkomende manier om cannabis te gebruiken is roken in een joint. Een joint is een sigaret met daarin tabak en wat verkruimelde wiet of hasj. In een joint kan een tipje meegedraaid worden om zo de hele joint te kunnen oproken en geen tabak of wiet in je mond te krijgen. Het roken van een joint is schadelijk voor je longen vanwege de tabak die er in zit.

Roken in een hashpijp en waterpijp

Er zijn grofweg twee soorten pijpen: een gewone hasjpijp en waterpijp. Bij een gewone hasjpijp wordt de rook rechtstreeks geïnhaleerd. Bij een waterpijp gaat de rook door een vloeistof heen voor hij wordt ingeademd. De wiet wordt verbrand waarna de rook in het water terechtkomt. In het water wordt de rook gekoeld waardoor je de rook minder heet inhaleert dan bij een joint of hasjpijpje. Het roken van een waterpijp blijft echter net als gewoon blowen schadelijk voor je longen

Eten van cannabis

Je kunt hasj of wiet ook eten, bijvoorbeeld als spacecake. Dat is een cake met daarin hasj of wiet verwerkt. Het effect van eten is over het algemeen een stuk heftiger dan het effect van roken. De effecten houden ook langer aan, soms wel tot 12 uur. Belangrijk om te weten is dat bij eten de effecten pas na drie kwartier tot anderhalf uur beginnen. Als je dit niet weet en je neemt meer, is de kans op een overdosering groot. Daarbij weet je nooit hoe sterk een cake is.

Drinken als wiet thee

Je kunt hasj en wiet ook drinken, bijvoorbeeld als thee. Je laat de verkruimelde wiet in een thee-ei trekken. De risico’s van drinken zijn hetzelfde als die van eten: het duurt zeker drie kwartier tot anderhalf uur voordat het werkt. En daarbij weet je nooit hoeveel hasj of wiet teveel is. Het voordeel is dat het gezonder is dan roken en voor de niet-roker: ook makkelijker te consumeren.

Voor het zelf experimenteren met het kweken van wiet heb je wietzaden nodig. Of Graine de cannabis zoals de Fransen zo mooi zeggen.

Alhoewel Cannabis niet bekend staat als een drug waar je lichamelijk afhankelijk van kan raken, ervaren veelgebruikers die willen stoppen klachten als slapeloosheid, rusteloosheid, gebrek aan eetlust, overmatig zweten en prikkelbaarheid. Sowieso is een te hoog gebruik van Cannabis niet aan te raden.

Foto: shutterstock/nirutti