Stappenplan voor het inrichten van een kleine studentenkamer

Stappenplan voor het inrichten van een kleine studentenkamer

15 januari 2020 Uit Door admin

Ga jij volgend jaar studeren? Een nieuwe en spannende periode, waarbij je je eerste stappen als zelfstandige volwassene in het leven gaat zetten. De keuze voor je studie heb je al gemaakt. Maar wil je ook op kamers gaan? Er is in ons land een groot tekort aan woningen, ook aan studentenkamers. De prijzen zijn hierdoor de afgelopen jaren erg gestegen. Als je een kamer wil huren, is de kans groot dat je minder vierkante meters voor je budget kunt krijgen dan je eigenlijk had gehoopt. Geen nood, want met het onderstaande stappenplan voor het inrichten van een kleine studentenkamer kun je hier toch iets heel moois en gezelligs van maken!

Tip: financiering van de inrichting van een kleine studentenkamer

Als student heb je waarschijnlijk al een studielening om je studie en woonruimte te betalen. Het inrichten van een studentenkamer hoeft echter niet veel te kosten. Via Markplaats kun je soms meubels gratis of voor een klein bedrag krijgen. Dit geldt ook voor kringloopwinkels. Toch wat geld nodig voor de inrichting? Bij Becam kun je tegen een lage vaste rente geld lenen. In een eerder artikel beschreven dit als een van de manieren als je een inrichting financieren wil.

1. Geef de wanden een lichte kleur

In een kleine studentenkamer is het vooral belangrijk rust te creëren. Dit doe je door het gebruik van lichte kleuren, zoals wit, crème, beige of pasteltinten. Zolang de grote oppervlaktes zoals de wanden een lichte kleur hebben ogen deze direct groter.

2. Interieurontwerp: maak een plattegrond

Vervolgens is het handig om aan de hand van een plattegrond na te gaan denken over de indeling. Een kleine kamer lijkt groter als het zichtveld vanaf de deur vrij is. Verder is het goed om symmetrie te scheppen, en diagonale lijnen te voorkomen. Om goed te kunnen studeren is het daarnaast fijn om het slaapgedeelte en je werkzone van elkaar gescheiden te houden. Heeft de studentenkamer die je gaat huren een hoog plafond? Bekijk dan ook hoe je de hoogte kunt gebruiken.

3. Schaf multifunctionele meubels aan

Hoewel soms wordt aangeraden in een kleine ruimte lage meubels te plaatsen, kun je juist door ook de hoogte te benutten veel kwijt in een kleine kamer. Denk hierbij aan een hoogslaper met bureau of bank eronder, of een hoger bed met veel opbergruimte eronder. Of kies voor een slaapbank zodat je helemaal geen kostbare ruimte kwijt bent aan een apart bed. Ook een hoge kastenwand biedt tal van mogelijkheden. Je kunt er een gezellig zithoekje in maken, en er natuurlijk veel spullen in opbergen. Een horizontaal neergeklapte kastdeur zorgt in een handomdraai voor een bureau of eettafel.