Twaalf cv-buildingtips voor studenten

Twaalf cv-buildingtips voor studenten

1 oktober 2020 Uit Door admin

Veel studenten willen direct een topfunctie als ze klaar zijn met studeren. Door middel van cv-building maak je van die droom de realiteit.

Wat is cv-building?

Cv-building is de actieve bezigheid om je cv waardevoller te maken door het opdoen van relevante werkervaring en extra kennis. Het is een manier voor kandidaten om zichzelf in een betere uitgangspositie te manoeuvreren wanneer ze de strijd aan willen gaan voor een functie die veel concurrentie kent. Wil jij bijvoorbeeld bij een populair bedrijf werken (Google, Facebook, Apple) of ligt jouw ambitie in een branche die eigenlijk al overvol is? Dan is het verstandig voor jou om te beginnen met het bouwen van je cv!

Wanneer twee sollicitanten identiek zijn is de kans groot dat de sollicitant met het beste cv wordt aangenomen, toch? Starters op de arbeidsmarkt kosten werkgevers vaak veel geld doordat ze nog weinig praktische en gespecialiseerde kennis hebben, ze moeten nog veel leren. Cv-building is een manier om dit probleem op te lossen.

Waarom cv-building voor studenten en starters?

Vroeg beginnen met cv-building kan voor jou als student of starter grote voordelen hebben. Drie redenen:

 1. Starters hebben het vaak moeilijker met het vinden van een baan
 2. De start van je carrière kan grote invloed hebben op jouw toekomstige mogelijkheden
 3. Hoe vroeger je met cv-building begint, des te meer profijt je er van hebt

#1 Starters hebben het vaak moeilijk om een baan te vinden

In een onderzoeksrapport van SEO genaamd Studie & Werk 2019 staan onder andere cijfers over de baanzekerheid van hbo-/wo-afstudeerders 15 maanden na het afstuderen. De resultaten laten een jarenlange negatieve trend zien voor de baanzekerheid voor deze groep, met sinds 2015 weer een lichte stijging. De kans voor HBO/WO-starters op een vaste baan binnen 15 maanden na afstuderen ligt in 2016/2017 onder de 40%.

#2 De start van je carrière kan grote invloed hebben

Daar zijn twee redenen voor, waarvan de eerste te maken heeft met het salaris. Er is vrijwel altijd een geleidelijke salarisgroei naarmate de carrière vordert en je meer ervaring opdoet. Het is dus logisch dat wie met een hoger startsalaris begint en dezelfde groei vertoont in  vaardigheden en kennis, ook op termijn meer verdient dan wie met een lager startsalaris begint.

In welke startersfunctie je begint heeft ook een grote invloed op het verloop van je carrière. Een goed uitgebouwd cv geeft toegang tot betere startersfuncties. Iemand die vers uit de schoolbanken een aansprekende startersfunctie bekleedt bij de Rabobank neemt deze ervaring mee in de gehele carrière. Deze goede startersfuncties zorgen ervoor dat je meer rek krijgt in je carrière, wat ons bij het volgende punt brengt.

#3 Hoe vroeger je begint met cv-building, des te meer profijt!

De derde en belangrijkste reden dat cv-building juist zo belangrijk is voor studenten heeft te maken met simpele logica. Hoe vroeger je begint met het opbouwen van een indrukwekkend en aantrekkelijk cv, des te meer profijt je hiervan zult hebben. Je hebt bovendien meer tijd voor extra activiteiten wanneer je nog studeert dan wanneer je fulltime werkt.

12 Cv-buildingtips voor studenten

Hieronder volgen 12 manieren om als student een indrukwekkend cv op te bouwen. Veel ervan zijn ook van toepassing op starters.

 1. Sluit je aan bij een studentenvereniging
 2. Neem een relevante bijbaan
 3. Doe vrijwilligerswerk
 4. Ga op uitwisseling
 5. Leer een extra taal
 6. Excelleer tijdens je studie
 7. Volg een honoursprogramma
 8. Schrijf een relevante scriptie
 9. Loop stage(s)
 10. Doe een traineeship
 11. Kies een relevante minor + extra vakken
 12. Sluit je aan bij clubs

Deze waardevolle cv buidingtips zijn tot stand gekomen in samenwerking met solliciatiedokter.nl