Vervolgstudie of werken?

Vervolgstudie of werken?

16 september 2021 Uit Door admin

Na het behalen van je middelbare school diploma ligt de wereld voor je open. Ga je een vervolgopleiding doen of ga je werken? De mogelijkheden zijn eindeloos. De meeste mensen gaan ervan uit dat het volgen van een hbo-studie na het behalen van bijvoorbeeld je havo diploma, een logische stap is. Maar wat als het studeren je niet ligt en je liever meteen aan het werk gaat? En als je wel voor een vervolgstudie kiest, wat moet je dan kiezen? 

Opleidingen vergelijken

Het kiezen van een vervolgopleiding is makkelijker gezegd dan gedaan. Een enkeling weet al op jonge leeftijd wat zijn of haar droombaan is. Maar voor de meeste jongeren blijft dit een van de moeilijkste keuzes die je op jonge leeftijd al moet maken. Ga je voor hbo verpleegkunde, de pabo of of een rechtenstudie aan de universiteit? Het is belangrijk om goed de tijd te nemen om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden. Doe bijvoorbeeld een beroepskeuzetest om erachter te komen welke beroep bij jou past. Daarnaast kan het handig zijn om in gesprek te gaan met iemand uit het werkveld, maar ook met je decaan of een docent. Vergeet vooral ook niet zo veel mogelijk open dagen en meeloopdagen van opleidingsinstituten te bezoeken om een goede indruk te krijgen. 

Toch meteen werken 

Is het studeren niet voor jou weggelegd? Dan kun je er ook voor kiezen om meteen te gaan werken. De voordelen hiervan zijn natuurlijk het geld dat je direct verdient en de werkervaring die je meteen op doet. Daarnaast ben je niet meer gebonden aan groepsopdrachten, tentamens en studeren in het weekend. Wanneer je meteen gaat werken hoeft het niet te betekenen dat je nooit meer iets leert. Je kunt bijvoorbeeld ook een traineeship gaan doen of cursussen volgen naast je werk. Dit kan voor jou een goede balans zijn tussen leren en direct aan de slag gaan.

Geen goed of fout 


Of je er nu voor kiest om door te studeren of meteen te gaan werken, er is geen goede of foute keuze. De een is nooit uitgeleerd en zit het liefst de hele dag in de boeken terwijl de ander niet kan wachten tot hij of zij kan stoppen met school en kan gaan werken. Het maakt dus niet uit of je kiest voor een van de vele hbo opleidingen of voor een startersbaan. Deze keuze is voor iedereen anders.