Vergelijken en overstappen zorgverzekering

Misschien ben je ontevreden over je zorgverzekering, wil je een zorgverzekering die goedkoper is of wil je andere of betere vergoedingen. Je kunt dan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan echter maar één keer per jaar in de periode half november tot 1 januari. Daarna zit je (enkele uitzonderingen daargelaten) weer voor een jaar vast aan je zorgverzekering.

Overstappen is simpel

Tegenwoordig is het heel simpel om te wisselen van zorgverzekeraar. Dat kan online of telefonisch bij de zorgverzekeraars. Waar moet je dan op letten? Echt slechte zorgverzekeraars zijn er niet maar er zijn wel degelijk verschillen. Bepaal daarom goed wat je belangrijk vindt en vergelijk goed. Er is onderscheid in:

  • Dienstverlening: hoe snel nemen ze de telefoon op? Hoe snel vergoeden ze declaraties? Kun je alles online doen?
  • In aanvullende verzekeringen: de een biedt een combipakket met wellicht zaken die je niet belangrijk vindt waar je wel voor betaalt, bij de ander kun je heel gericht kiezen (extra fysio, tandarts of kraampakket maar dan moet je wel zin hebben het uit te zoeken).
  • In prijs: de een is goedkoper dan de ander maar kijk goed wat daar tegenover staat. En check altijd even of je geen korting kunt krijgen. Alle zorgverzekeraars hebben collectieve overeenkomsten waarbij ze korting geven als je ergens werkt, studeert of lid van bent.
  • Ziekenhuizen en andere zorgverleners waar je terecht kunt: dit is een vrij nieuwe ontwikkeling die steeds sterker zal worden. De zorgverzekeraar gaat steeds meer bepalen waar je wel en waar niet terecht kunt met een bepaalde aanduiding. Het idee is dat de beste partijen overblijven maar dit kan betekenen dat jouw favoriete arts of fysio bij de ene zorgverzekeraar wel vergoed wordt en bij de andere niet.

Overstappen voor 1 januari

Een verzekeringsmaatschappij stuurt je elk einde van het jaar, vanaf half november, de polisvoorwaarden en de nieuwe premie voor het komende jaar. Wil je dan je zorgverzekering opzeggen dan moet je dit doen voor 1 januari. En je moet je voor 1 januari aanmelden bij je nieuwe zorgverzekeraar. In zo goed als alle gevallen zegt je nieuwe verzekering de oude verzekering op. Zodoende kun je overstappen zonder je zorgen te maken.

Zelf opzeggen

Mocht je toch je verzekering op moeten zeggen, dan dien je de verzekering schriftelijk op te zeggen. Als je geen opzegging indient bij je verzekeraar dan blijf je automatisch ingeschreven bij die verzekeringsmaatschappij. Een aanvullende verzekering moet je apart opzeggen. Voor je een aanvullende verzekering stopzet is het verstandig eerst je nieuwe aanvullende verzekering af te sluiten. Geef je bij je nieuwe verzekeraar aan dat je naar hen over wilt stappen dan zegt de nieuwe verzekeraar vaak je oude verzekering op. Net als bij elke verzekering heb je de mogelijkheid om je verzekering stop te zetten op het moment dat de verzekeringsmaatschappij de polisvoorwaarden verandert of je premie verhoogt.

Eerder zorgverzekering afsluiten

Er zijn een aantal gevallen waarin je al voor het begin van een nieuw kalenderjaar je zorgverzekering moet afsluiten en niet moet wachten tot een nieuw kalenderjaar. Bijvoorbeeld wanneer je vanuit het buitenland weer in Nederland gaat wonen, wanneer je in Nederland belasting moet betalen maar wel in het buitenland woont, wanneer je als 18-jarige een eigen zorgverzekering af moet sluiten, wanneer je weggaat bij defensie of wanneer je van werkgever wisselt waarbij je een collectieve zorgverzekering had.

Na het opzeggen van je oude verzekering heb je een maand om een nieuwe af te sluiten. Deze verzekering gaat wel gewoon per 1 januari in, dus je moet ook vanaf 1 januari voor je nieuwe verzekering premie betalen. De zorgkosten die je maakt komen voor rekening van je nieuwe zorgverzekeraar. Wacht niet te lang met het afsluiten van een nieuwe verzekering, je kunt hier zelfs een boete voor krijgen.

Jouw plichten

Een verzekering brengt een aantal plichten met zich mee voor jou als verzekerde. Zo moet je wijzigingen die invloed hebben op je verzekering altijd doorgeven aan de verzekeraar. Je moet de verzekeringmaatschappij en/of haar medisch adviseur altijd alle medische informatie verschaffen. Je mag niet zonder goedvinden van de vezekeraar maatregelen treffen met iemand die bij jou lichamelijke schade heeft toegebracht of met een andere verzekeringsmaatschappij. Pleeg je op de ene of andere manier fraude dan zal de verzekeringsmaatschappij stappen ondernemen. Dit kan in de vorm van het terugeisen van de vergoeding tot het stopzetten van de verzekering. Vaak wordt er daarnaast aangifte gedaan bij de politie.