Waarom jij misschien moet kiezen voor een studentenvereniging

Waarom jij misschien moet kiezen voor een studentenvereniging

8 juli 2022 Uit Door admin

Je bent net geslaagd. Je gaat naar waarschijnlijk naar een hele nieuwe stad en omgeving. Het is allemaal heel spannend, want het grootste deel van je vrienden zitten nog thuis of gaan naar een andere stad. Vrienden helpen je namelijk vaak door moeilijke tijden heen. Ze kunnen je advies geven en je steunen wanneer nodig. Bij het studeren hoort voor veel mensen een studentenvereniging. Maar wanneer kies je hiervoor. En wanneer juist niet? Heb je je nog niet aangemeld voor een studie? Doe dit dan snel op studielink.nl

Sociaal leven

Op een vereniging lopen veel verschillende mensen rond, maar ze moesten allemaal door dezelfde ontgroening heen. Hiervoor moet je toch een soort persoon zijn. Wilskracht en doorzettingsvermogen zullen worden beloond met vrienden voor het leven. Je komt ze namelijk wekelijks tegen. Tegenwoordig zijn sociale vaardigheden lastig op te bouwen. Met de komst van schoenen kunnen we weliswaar harder rennen, maar zijn onze voeten zwakker geworden. Met de komst van sociale media kunnen we iedereen bereiken en socialiseren, maar zijn deze vaardigheden dermate afgenomen. Op een vereniging leer je die vaardigheden zeer snel. Je wordt namelijk buiten je comfort zone gezet om vrienden te zoeken. Op die sociale media wordt tegenwoordig alles gedeeld. Van foto’s van vakanties tot de winst die ze verdiend hebben op Unibet. Pas hiermee op, want eenmaal op het internet komt het er niet meer vanaf.

Netwerk

Voor de mensen die vol willen gaan voor een topcarrière is een vereniging een echte must. Je zal de vaardigheden voor de rest van je loopbaan in de praktijk moeten stellen. Ook de mensen die je ontmoet zullen je helpen om verder te komen. Je hoeft niet de slimste te zijn om ver te komen. Wanneer je bevriend bent met 5 miljonairs zal je de 6e worden. Ook op sollicitaties zijn verenigingen als Laurentius of Albertus Magnus bekend bij bedrijven in Nederland. Ze zullen niet zozeer kijken naar je studie, maar naar de buitenschoolse activiteiten. Als jij in het bestuur hebt gezeten heb je dan ook je beste beentje voor.

Plezier

Plezier is natuurlijk niet te missen in deze lijst. Studentenverenigingen zorgen niet alleen voor vrienden, maar organiseren ook elk jaar weer vele activiteiten. Van feesten waar je je familie uit mag nodigen tot skivakanties met je beste vrienden. Dit soort dingen worden gedaan door commissies. Ook hier kan jij je voor aanmelden. Zo kan jij misschien wel een etentje regelen in de Euromast. Dit staat dan ook mooi op je CV. Plezier haal je er dan ook zeker uit.

Wanneer niet?

Er zijn ook redenen te verzinnen om het niet te doen. Verenigings studenten zijn namelijk echte zuipers. Afhankelijk van de vereniging worden er gemiddeld 2x in de week gedronken en gefeest in het verenigingshuis. Je hoeft niet altijd aanwezig te zijn, maar een biertje kost vaak maar 1 euro 😉

Dat wordt namelijk deels gesubsidieerd door de overheid. Zonder drank kan het natuurlijk ook, maar het wordt er vaak niet leuker op. Daarnaast ben je er redelijk veel tijd aan kwijt. Bij roeiverenigingen moet je bijvoorbeeld het eerste half jaar verplicht 2x roeien in de week. Hier haal je natuurlijk voordelen uit, maar ben je al gestresst voor je studie en de overgang naar nieuwe stad is het wellicht verstandig nog even te wachten. Je kan namelijk elk jaar nog aansluiten tot een vereniging. Ook kan je switchen van keuze aan het begin van het studiejaar.