Wetgeving kansspelen op afstand voorlopig uitgesteld

Wetgeving kansspelen op afstand voorlopig uitgesteld

26 december 2019 Uit Door admin

Plannen om de gereguleerde Nederlandse online gokmarkt te lanceren zijn met nog eens zes maanden vertraagd, tot juni 2021. Dit gaat betekenen dat online casino’s in Nederland en sportwedkantoren, zoals bijvoorbeeld Unibet, pas vanaf 2021 legaal kansspelen mogen aanbieden aan Nederlanders.

Minister van Justitie Sander Dekker heeft de vertraging van zes maanden aan de Kamer bevestigd op 15 december. De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) informeerde daarover kortgeleden.

Secundaire eisen vormen struikelblok

De KSA vermeldde dat de vertraging te wijten is aan een herziening van secundaire voorwaarden voor vergunningen die in juli gepubliceerd werden. Dit moet afgerond zijn voordat het Nederlandse wetsvoorstel Kansspelen op afstand officieel in werking zal treden. 

In zijn mededeling aan de Kamers benadrukte Dekker dat de secundaire bepalingen die herzien moeten worden betrekking hebben op het blokkeren van IP-adressen en de vereisten voor leeftijdsverificatie. 

De minister specificeerde dat het wetsvoorstel kansspelen op afstand zal moeten verduidelijken hoe de regelgeving van het blokkeren van IP-adressen op websites zonder vergunning nageleefd zal worden. Hiernaast zullen er strenge controles plaatsvinden op het gebied van het aanmoedigen van participeren aan kansspelen. Zo is komt er in Nederland een strikt beleid op het gebied van aanbieden van gratis spins en andere soorten bonussen en speeltegoed.

Dekker benadrukte daarnaast ook dat de KSA de controle op de vereisten voor leeftijdsverificatie zal verstrengen door de registraties van alle huidige vergunninghouders te controleren en raadt aan dat systemen aan dezelfde standaarden voldoen als die van bijvoorbeeld de Nederlandse Loterij. 

Diverse advertentie restricties

Verdere inzichten op de bescherming van consumenten uitleggend, benadrukte Dekker dat wetgevers gelijk hadden door geen algemeen verbod op reclames op te leggen, iets waar een aantal ministers om gevraagd had. 

Verwijzend naar marketingonderzoek, benadrukt Dekker dat ondersteunende effectieve kaders voor regelgeving ‘kanaliseren vereist advertenties’ om de diensten van huidige vergunninghouders te promoten. Zo moeten kwetsbare groepen (Nederlanders in de leeftijd 18-24) ook wel jonge studenten extra beschermd en voorlichting gegeven worden welke gevaren kansspelen op afstand met zich mee kunnen brengen.

Dekker raadt echter aan dat de Ksa en haar mediapartners toezicht zullen houden op de Nederlandse vergunninghouders, ‘vanaf het moment dat de wet in werking treedt’.