Zorgverzekering in 2023 weer duurder; collectiviteitskorting verdwijnt

Zorgverzekering in 2023 weer duurder; collectiviteitskorting verdwijnt

17 augustus 2022 Uit Door admin

Het is midden in de zomer en dan lijkt je zorgverzekering wellicht ver weg.  Want normaal gaat het  alleen rond Sinterklaas en kerst toch over de zorgverzekering? Klopt aan de ene kant, want dat is het moment dat je kunt overstappen van zorgverzekering. En zoals we hieronder toelichten is dat voor 2023 zeker relevant. Maar de zorgverzekering is ook nu in de zomer van belang. Als je acuut zorg nodig hebt op je vakantie in het buitenland bijvoorbeeld. En het is een goed moment om je zorgtoeslag voor dit jaar nog aan te vragen.

Vergoeding zorgverzekering in het buiteland

Ook in vakantietijd is je zorgverzekering belangrijk. Ben je op vakantie in het buitenland en word je ziek dan zal je zorgverzekering (een deel van) de kosten vergoeden. Maar niet altijd worden alle kosten vergoedt, dus sowieso is het verstandig om bij vakanties een reisverzekering af te sluiten.

Je zorgverzekering vergoedt urgente en spoedeisende medische zorg in het buitenland. Hierbij kun je denken aan een ziekenhuisopname als je opeens ziek wordt, dringende hulp na een ongeluk en vervoer per ambulance. Wat niet vergoed wordt zijn onder andere planbare zorg en de reiskosten van het eerder naar huis moeten

Wijzigingen zorgverzekering voor 2023

De veranderingen voor de zorgverzekering 2023 zijn nog niet definitief, dat wordt met Prinsjesdag bekend. Maar een paar dingen lijken wel zeker. Ten eerste is de verwachting dat de kosten van de zorgverzekering verder zullen stijgen. Men denkt dat de premie volgend jaar zo’n €200 tot €250 per jaar hoger zal worden.

Ten tweede zal de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnen. Dat is een korting, van nu nog 5%, die je krijgt als je je zorgverzekering afsluit via bijvoorbeeld je universiteit, werk, sportclub of studentenvereniging. Maak je nu nog gebruik van de collectiviteitskorting, kom dan in actie in het najaar, anders ben je volgend jaar dubbel duur uit. En door de gestegen premie én door het verdwijnen van de korting. Kijk online want daar zijn namelijk wel goedkopere aanbiedingen te vinden. Zeker voor studenten omdat die weinig zorg gebruiken. Check daarom of er een speciale studenten zorgverzekering te vinden is.

Vraag zorgtoeslag aan!

Zoals je weet is een zorgverzekering verplicht in Nederland. Omdat de overheid zich ook wel realiseert dat de zorgpremie voor veel mensen veel geld is, kun je, als je weinig verdiend, een toeslag hiervoor krijgen. Dit is de Zorgtoeslag en geldt ook studenten! Dus wees slim en vraag je zorgtoeslag nu meteen voor 2022 aan. En zet het alvast in je agenda voor 2023 want dan zul je ’t nog harder nodig hebben. Op onze portal hebben we een speciale zorgtoeslagen pagina gemaakt waar je er alles over kunt lezen, zoals hoe je het aanvraagt en wat de voorwaarden zijn.