12X eten waar je meer energie van krijgt

23 januari 2016 Uit Door admin

Het eten dat je naar binnen werkt heeft invloed op hoe energiek je bent. Wist je dat voedsel met veel calorieën en vet meer energie kost om te verteren, waardoor jij je vermoeider voelt?

Deze twaalf ingrediënten zorgen voor de nodige energieboost:

1. Bruine rijst

Deze donkere rijst is rijk aan mangaan, een mineraal dat energie haalt uit eiwitten en koolhydraten, en helpt je energielevel de gehele dag door hoog te houden. Bruine rijst is een veelzijdig product en kan worden geserveerd als bijgerecht naast je favoriete groenten en eiwitten.

2. Zoete aardappel

Zoete aardappel is rijk aan koolhydraten en zit bomvol vitamine A en vitamine C, waardoor ze je helpen vechten tegen een middagdipje. Bonus: kinderen houden van de zoete smaak. Maak er een puree van, of snij ze in reepjes en bak ze met een beetje olie in de oven als gezonder alternatief voor patat.

3. Honing

Een lepel honing staat gelijk aan een blikje energydrink. Laag in de glycemische index (snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteert), reageert deze natuurlijke zoetmaker als een shot energie in de spieren tijdens een work-out en helpt het de spieren te versterken na een oefening. Voeg een flinke druppel honing toe aan je ontbijt of het kopje thee in de middag.

4. Bananen

Omdat ze bijna geheel bestaan uit suikers (glucose, fructose en sucrose) én vezels, zijn bananen het equivalent van energie. Voeg er pindakaas of amandelboter aan toe en je hebt een rijke snack. Of eet het samen met je muesli in de ochtend voor een energieboost waar je tot lunchtijd de vruchten van plukt.

5. Appel

An apple a day keeps the doctor away, maar dat niet alleen – het zal je ook een krachtige energiestoot geven. Omdat appels veel vezels hebben zorgen ze ervoor dat het langer duurt voordat ze verteert zijn, en daarom geven ze een langere boost dan andere fruitsoorten. Slim om ’s middags te eten als het effect van de banaan is uitgewerkt.

6. Sinaasappels

Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C, kalium en foliumzuur. Deze citrusvrucht zorgt er daarom voor dat je voor lange tijd energie vasthoudt, in plaats dat het je even een rush geeft. Pel de sinaasappel en eet hem helemaal op, in plaats van te persen, om ook de vitaminen binnen te krijgen die schuil gaan onder de schil, zoals pectine en vezels.

7. Spinazie

Popeye staat er niet voor niks bekend om. Spinazie is een fantastische bron aan ijzer, en ijzer laat weer jouw energieproductie in het lichaam vloeien. Eet een spinaziesalade tijdens de lunch en je zal niet in een dipje raken.

8. Bonen

Zowel bomvol eiwitten als koolhydraten, waardoor ze een must zijn voor carnivoren en vegetariërs. Doe een handvol in de spinaziesalade of door een burrito.

9. Amandelen

Deze kleintjes bevatten eiwitten, mangaan, koper en B2. Amandelen zijn een slimme snack om in je tas of op je bureau te bewaren. B2 is nodig voor de energievoorziening van je lichaam en goed voor de stofwisseling.

10. Zalm

Zalm staat bekend om zijn hoge percentage omega-3 vetten, die zorgen voor een lager cholesterolgehalte en de kans op hart en vaatziekten verminderen. Maar je moet niet vergeten dat zalm ook rijk is aan vitamine B6, niacine en B2; alles dat helpt om het eten dat je binnenkrijgt om te zetten in energie. Lekker met een spinaziesalade of naast bruine rijst en groenten.

11. Yoghurt

Het komt in heel veel smaakjes en is perfect als gezonde snack of als ontbijt. Yoghurt is rijk aan magnesium en calcium. Goede manier om na een work-out je glycogeen-level weer op peil te krijgen.

12. Eieren

Dit zijn toppers op het gebied van eiwit – what’s in a name! – en 97% kan worden opgenomen door je lichaam. Alle nodige aminozuren die je lichaam gebruikt om spieren te vormen komen voor in eieren. Als spiegelei, scrambled of gekookt; overschat de kracht van een ei niet.

Bron: Elle.nl. 

Kijk ook eens op onze pagina met makkelijke en goedkope recepten voor studenten.