Beleggen voor Dummies

Beleggen voor Dummies

22 september 2019 Uit Door admin

Een aantal leerpunten op een rij 

Aandelen kopen is zo gepiept, maar iets kopen betekent niet gelijk dat je winst maakt. Net als bij sport heb je bij beleggen toewijding nodig én moet je tijd en geld investeren om uiteindelijk succes te kunnen oogsten, en je moet natuurlijk een beetje geluk hebben. BinckBank deelt graag een paar leerpunten met je.

Sport en beleggen

Sport en beleggen hebben best wat met elkaar gemeen. En er is nóg een parallel. Bij de opbouw en het onderhoud van een beleggingsportefeuille kan het zinvol zijn te denken als een coach; een voetbalcoach bijvoorbeeld. Een coach stuurt niet tien keepers en één aanvaller het veld in, maar zorgt voor een evenwichtig team.

Dat geldt bij beleggen ook. Dus houd cash op de bank en op het doel voor de financiële reddingen, zorg voor een achterhoede met relatief veilige obligaties en maak een middenveld met aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s (indexfondsen). In de voorhoede kun je eventueel turbo’s of opties voor extra rendement opstellen. Let wel op dat over het algemeen bij een hoger rendement een hoger risico hoort.

Verdeling over assetcategorieën

Vervolgens is het belangrijk na te denken hoe je je vermogen verdeeld over de beschikbare beleggingsproducten. Dat kan best een uitdaging zijn. Begrijpelijk, want het opbouwen en onderhouden van een portefeuille behoort voor de meeste beleggers niet tot hun dagelijks werk. Wat helpt: beperk je naast cash voor het gemak tot de hoofdcategorieën aandelen en obligaties.

Aansluitend kan de volgende vuistregel houvast bieden die vaak wordt gebruikt in de beleggingswereld: beleg je leeftijd in obligaties. Ben je 43, beleg dan 43% in obligaties. Houd je bijvoorbeeld 5% cash aan voor onverwachte uitgaven, dan blijft er 52% over om in aandelen te beleggen.

Voor de duidelijkheid, het betreft een vuistregel en de uitkomst is niet in beton in gegoten. Uiteraard hangt de uiteindelijke verdeling over de assetcategorieën van je persoonlijke risicoprofiel af.

Lifecycle beleggen

Wie de vuistregel echter toepast, verschuift het risico van de portefeuille met het verstrijken van de tijd van aandelen (hoger risico) naar obligaties (lager risico). In vaktermen wordt dit ook wel lifecycle beleggen genoemd. Je neemt steeds minder risico met je beleggingen naarmate je dichter bij je doeldatum komt waarop je over je vermogen wilt beschikken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. In de praktijk merk ik dat de vuistregel naast houvast, beleggers ook rust biedt. En juist rust komt het rendement, naar mijn mening, op lange termijn vaak ten goede.

Het belang van dividend bij aandelen

Een belangrijk onderdeel van je totaalrendement is dividend. Het is zinvol hier aandacht voor te hebben bij de selectie van je middenvelders.

Als een beursgenoteerd bedrijf nettowinst maakt, kan het ervoor kiezen (een gedeelte van) die nettowinst uit te keren aan de aandeelhouders. Zo’n winstuitkering wordt dividend genoemd en vindt minimaal één keer per jaar plaats. Sommige ondernemingen keren elk halfjaar of elk kwartaal dividend uit.

Op lange termijn wordt totaalrendement van aandelen (binnen de portefeuille) voor een belangrijk deel – tussen de 30-45% – bepaald door het dividend (bron: Empirical Research Partners, Global Portfolio Strategy, June 2016). Cruciaal is daarbij naar mijn mening, het herbeleggen van dividend in de onderliggende aandelen. Het draait in ieder geval zeker niet alleen om koerswinst.

Overigens geldt hetzelfde voor couponrentes van obligaties. Ook deze geldstromen leveren op lange termijn een belangrijke bijdrage voor het totaalrendement. Het effect wordt versterkt als de couponrentes worden herbelegd.

Hoe nu verder?

Bij BinckBank beleg je zelf weliswaar online, maar hun dienstverlening is persoonlijk wanneer jij het wilt! Met artikelen, klassikale presentaties en trainingen, video’s, webinars én het Binck Academy platform biedt BinckBank je de nodige ondersteuning.