Budgettip 15: hypotheek afsluiten met een studieschuld

29 juni 2016 Uit Door admin

Met de afschaffing van de basisbeurs is de totale studieschuld explosief gestegen. Gemiddeld hebben ex-studenten 15.000 euro aan studieschuld. Duizenden hebben meer dan een halve ton schuld. Velen denken dat je met een studieschuld geen hypotheek kunt krijgen en blijven daardoor noodgedwongen in een huurwoning zitten. Dit is echter een misverstand: het is wel degelijk mogelijk om een hypotheek te krijgen. De openstaande schuld bepaalt wel hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. Dat je minder kunt lenen met een studieschuld, dat is een feit. Maar het is zeker mogelijk om een woning te kunnen kopen.

Minder kunnen lenen

Wie een lening heeft kan minder aan hypotheek krijgen. De maandlasten gaan immers omhoog wanneer je een lening terug moet betalen. Bij een gewone lening wordt 2 procent van de oorspronkelijk lening meegenomen bovenop de maandlasten. Een studieschuld weegt minder zwaar. Hierbij wordt er slechts 0.45 procent van de totale lening meegenomen als maandlasten. Voor een studieschuld van 15.000 euro betekent dit dat er 67,50 euro als extra maandlasten berekend worden. Bij een hypotheekrente van 3 procent voor 10 jaar rentevast betekent dit dat je gemiddeld 16.000 euro minder kunt lenen. Is je studieschuld hoger, dan kan je naar verhouding nog minder lenen. Voor studieschulden uit het oude leenstelsel, dus van vóór juli 2015, geldt nog een berekeningspercentage van 0.75 procent.

Eenverdieners en tweeverdieners

Wanneer je als alleenstaande een woning gaat kopen moet de maximale hypotheek van één inkomen uitgaan. Heb je een modaal inkomen plus een studieschuld, dan wordt het erg moeilijk om een leuke woning te kopen. Tweeverdieners hebben dubbele kansen, mits hun studieschuld niet te hoog is. Wanneer de studieschuld van beiden samen niet hoger is dan 50.000 euro en het inkomen is modaal, dan kan hier een mooie woning van gekocht worden.

Budgettips om een hogere hypotheek te krijgen

Probeer je studieschuld af te lossen voordat je een hypotheek gaat afsluiten. Een gedeeltelijk afgeloste studieschuld telt niet mee: men gaat bij de berekening altijd uit van de oorspronkelijke schuld. Een studieschuld wordt niet bij het BKR geregistreerd, maar het is wel raadzaam om deze schuld bij de hypotheekverstrekker te melden. Verzwijgen van de studieschuld zorgt ervoor dat je geen recht meer hebt op de Nationale Hypotheek Garantie. De lage hypotheekrente maakt het aantrekkelijk om nu een hypotheek af te sluiten. Ook kan er eventueel met behulp van de ouders een hypotheek worden afgesloten.

Meer informatie over een startershypotheek vind je hier