Het nieuwe studentenleven

Het nieuwe studentenleven

10 juli 2021 Uit Door admin

Maak ik wel de juiste studiekeuze? Ga ik de studie halen of val ik buiten de boot? Naast het studeren en de lange dagen heb je ook nog de lange avonden in de café’s en clubs. Hier wordt vaak naar alcohol gegrepen en op school zelf vaak naar medicatie zoals ritalin. Beide zijn verslavende middelen. Hoewel alcohol algemeen geaccepteerd is door de samenleving, zijn er tochsteeds meer studenten verslaafd aan alcohol. 

Studenten staan meer onder druk 

Het studentenleven is er de afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. Steeds meer studenten grijpen naar middelen om de prestaties te verbeteren. Dit leidt in sommige gevallen ook tot een verslaving. Sommige studenten ervaren de druk als zo hoog dat zij geen andere manier zien. Uiteindelijk is het lastigste dan ook het afkicken van medicatie.  

Uit onderzoek blijkt ook dat studenten steeds meer factoren ervaren waardoor zij gestrest raken. Een van die factoren is nog vrij nieuw, het leenstelsel. Studenten zijn steeds onzekerder over de toekomst terwijl zij juist nu zo hard aan het werken zijn voor die toekomst. Prestatie verhogende medicatie is dan een oplossing waar veel studenten naar grijpen. 

Daarnaast worden jongeren in deze samenleving aan steeds meer prikkels blootgesteld. Als je in je aanleg meer moeite hebt met concentreren en focussen dan loop je tegenwoordig steeds vaker vast. Studenten moeten al vrij vroeg nadenken over hun hele toekomst. Er komt veel meer kijken bij studeren dan alleen maar je studie volgen. 

Ontspanning of verslaving? 

Voor veel studenten wordt de grens tussen alcohol nuttigen als ontspanning en een verslaving steeds kleiner. Het studentenleven staat naast studeren natuurlijk ook in het teken van feestjes waar alcohol ruimschoots genuttigd wordt. Alcohol is voor veel studenten een ontspanningsmiddel wat op veel plaatsen te verkrijgen is en genuttigd wordt. Studenten weten van alle spelletjes wel een drankspelletje te maken en dat kan erg gezellig en leuk zijn. Maar het kan ook leiden tot een verslaving. 

Studenten drinken een hoop glazen bier per week. Maar wanneer ben je echt alcohol verslaafd? Als de studieprestaties achteruit gaan en de sociale contacten verwaarloosd worden door de drank, dan weet je dat het geen ontspanning meer is, maar echt richting een verslaving gaat. Alcohol is dan wel algemeen geaccepteerd, maar het afkicken van alcohol is net zoals bij andere drugs echt geen pretje. Drink daarom met mate en laat je niet door je medestudenten te veel overhalen.