Hoe maak je jouw studentenhuis plasticvrij?

Hoe maak je jouw studentenhuis plasticvrij?

11 juli 2022 Uit Door admin

We zitten middenin de transitie richting schonere energie en minder vervuilende producten. Het bewustzijn wat betreft het klimaat en het effect van de mens is in het algemeen groter aan het worden. Soms voelt het alsof je als doorsnee burger weinig inbreng hebt, laat staan als arme student. Het klopt dat je niet dezelfde impact hebt als grote multinationals. Maar je hebt wel degelijk invloed. Begin gewoon bij jezelf, in dit geval bij je studentenkamer, en je ontdekt waarschijnlijk allerlei vervuilende producten en gewoontes waar schonere alternatieven voor zijn.  

1. Kies voor herbruikbare tassen voor je boodschappen

Het ligt voor de hand dat producten die je vaker gebruikt minder vervuilende zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan plastic tassen. Door te zorgen dat je zelf een tas meeneemt heb je niet steeds een wegwerptas nodig. Die kosten bovendien minstens 10 cent per keer. Dus je bespaart ook nog eens geld met deze tip. Daarbovenop is een rugzak of schoudertas veel comfortabeler om je boodschappen in te vervoeren dan een slap plastic tasje. 

2. Neem je eigen herbruikbare drinkbeker mee

Als student ben je regelmatig onderweg. Het is daarom niet zo gek dat je bij een kiosk of een automaat koffie, thee of iets anders te drinken koopt. Die worden eigenlijk zonder uitzondering in een wegwerpbeker verkocht. Het is veel beter voor het klimaat om je eigen drinkbeker of fles mee te nemen. Vraag gewoon of ze jouw drankje daarin schenken in plaats van een plastic beker te gebruiken. Bij een aantal grote ketens krijg je dan zelfs korting. Met deze tip sla je dus wederom twee vliegen in één klap! 

3. Papier is veel minder schadelijk dan plastic

Buiten je studentenwoning is het ook belangrijk om te denken aan het terugdringen van het gebruik van plastic. Op hogescholen en universiteiten wordt, net als op kantoren, veel koffie gedronken. Meestal worden daar wegwerpbekers voor gebruikt. Voor het milieu is het essentieel om over te stappen naar papieren bekers. Die zijn veel beter voor de omgeving. Maakt jouw school of universiteit al gebruik van papieren bekers of een ander milieuvriendelijk alternatief? 

4. Kies producten met weinig tot geen plastic verpakkingsmateriaal

Voor de consument is het lang niet altijd makkelijk om zo min mogelijk plastic te gebruiken. De meeste producten in de supermarkt zijn bijvoorbeeld voorzien van riante plastic verpakkingen. Probeer er desondanks op te letten om die zoveel mogelijk te vermijden. Een handige tip is het inslaan van grotere verpakkingen met meerdere porties. Die hebben verhoudingsgewijs namelijk veel minder verpakkingsmateriaal nodig dan maaltijden en porties voor één persoon.