Internetten in je studentenhuis, waarop te letten?

Internetten in je studentenhuis, waarop te letten?

2 januari 2019 Uit Door admin

Internet en tv heb je niet zomaar geregeld als je met meerdere mensen op één aansluiting zit. Het Wifi-signaal moet je al delen, maar hoe zit het met tv kijken, en het liefst zonder al te veel kabels te moeten trekken?

De internetverbinding

Er zijn vaak maar twee lijnen die het studentenhuis binnenkomen: een tv-kabel en een telefoonlijn. Over die eerste kan kabelinternet geleverd worden, en dat is in de praktijk vaak een goede optie gezien de snelheid. Kabelinternet is een wat duurdere optie dan VDSL over de telefoonlijn, maar daarvoor heb je wel de mogelijkheid een wat sneller abonnement af te sluiten. Want dat zul je nodig hebben als je ’s avonds met meerderen tegelijk Netflix kijkt of internet.

Een ander voordeel van kabelinternet is dat je altijd het tv-signaal erbij ontvangt. Dan heb je in ieder geval de 30 basiszenders die je kunt kijken door simpelweg de coax-kabel aan te sluiten op je tv. Een compleet alles in een pakket met interactieve tv ontvangers e.d. is waarschijnlijk toch te veel van het goede, maar daarover later meer.

Het modem wat je ontvangt van je provider kun je altijd met meerderen tegelijk gebruiken, zowel bekabeld als over Wifi. Wil je meer computers bedraad aansluiten, hang dan een switch achter het modem. Voor een paar tientjes heb je zo 8 extra bedrade aansluitingen.

Maar het liefst heb je waarschijnlijk gewoon goede Wifi, zonder kabels te leggen naar iedere kamer. Helaas schiet het modem wat je van de provider krijgt dan vaak tekort. Hier zul je dus zeker minimaal één Wifi-repeater op aan moeten sluiten of in het beste geval een mesh-Wifi netwerk. Dit is een set van meestal minimaal drie zenders/ontvangers die je verspreidt door het huis. Dit vormt dan een compleet Wifi-netwerk tot in alle hoeken met maximale snelheid. Goedkoop zijn deze setjes niet, meestal rond de 250 tot 300 euro.

En tv kijken?

Tv kijk je waarschijnlijk niet meer ouderwets met een tv-gids en zappend door alle kanalen, maar het liefst gewoon via Netflix of Videoland. Voordeel is dat voor deze videodiensten natuurlijk geen dure losse tv-ontvanger van je provider nodig is, maar dat je met een Smart TV (of een Chromecast) zo alles op je grote scherm hebt. Het enige wat je nodig hebt is weer die snelle en stabiele internetverbinding.

Een optie die je misschien nog niet kende is NLZIET. Dit is een samenwerking tussen RTL, NPO en SBS en hiermee kun je zowel live tv-kijken, maar ook tot een jaar terug of soms een week vooruit. Daarnaast kun je eenvoudig een programma als favoriet markeren en zo ouderwetse tv volgen alsof het een serie is. Duur is het ook niet, voor 7,95 per maand heb je toegang tot alle programma’s. Je kunt met twee apparaten tegelijk kijken, dus dit kun je ook nog eens delen met een medestudent.

Dit delen is sowieso interessant, ook bij Netflix is dit mogelijk. Afhankelijk van welk abonnement je neemt kun je met 4 schermen tegelijk kijken, dan betaal je nog maar ongeveer 3,50 per scherm per maand.