Kalknagel behandelen: 6 tips

Kalknagel behandelen: 6 tips

4 januari 2019 Uit Door admin

Een kalknagel kan voor sommige mensen een flink probleem zijn. De nagel is lelijk, wordt vaak geel van kleur en begint af te brokkelen. Niet echt fijn om aan anderen te laten zien! Bovendien wordt de nagel moeilijker netjes te onderhouden en bij te knippen. Wil jij je kalknagel behandelen? Dit zijn 6 tips!

Kalknagel behandelen met olie

Er zijn speciale middelen om een kalknagel te behandelen. Vooral Tea Tree Olie wordt hier veel voor gebruikt. Het idee is dat de olie zorgt voor zachtere en soepelere nagels. Je ziet ook sneller dat de nagel weer gaat glanzen. Wrijf de nagel elke ochtend en avond royaal in met de olie. Blijf dit volhouden tot de kalknagel volledig uit uitgegroeid en je een gewone, gezonde nagel over hebt. Dit kan enkele maanden duren.

2. Was al je sokken en maak je schoenen schoon

Een oorzaak van kalknagels is een vochtige omgeving waarin schimmels gaan groeien. Deze schimmels worden vaak niet gedood in de wasmachine, omdat er op lagere temperatuur gewassen wordt. Was je sokken op minstens 60 graden. Maak ook je schoenen schoon met een speciaal middel dat schimmels doodt. Combineer deze maatregel met goede verzorging van de kalknagel.

3. Knoflook

Heb je weinig bezwaar tegen een beetje vreemd geurtje in je schoenen? Dan smeer je je kalknagel elke ochtend en elke avond in met knoflook. Je snijdt een teentje knoflook in tweeën en wrijft dit stevig over de kalknagel. De knoflook zal de schimmels doden, waardoor de kalknagel zich gaat herstellen.

4. Azijn

Net als knoflook wordt ook azijn veel gebruikt als huis- tuin- en keukenmiddeltje tegen kalknagels. Je druppelt het op de kalknagel en laat het rustig intrekken. De azijn doodt de schimmels. Ook nu moet de kalknagel zich weer herstellen, wat enkele maanden kan duren. Al die tijd moet je doorgaan met behandelen.

5. Droog je voeten goed af

Zoals gezegd kan een vochtige omgeving zorgen voor ergere kalknagels. Droog je voeten dus goed af als je gedoucht hebt. Laat ze nog even drogen aan de lucht voor je er weer sokken omheen doet. Slaap bij voorkeur met blote voeten. Probeer zweetvoeten te voorkomen als dat lukt. Lukt dat niet, doe dan regelmatig schone en droge sokken aan. Overigens lijkt het erop dat ook voeding een rol speelt bij het ontwikkelen van kalknagels, dus gezonde voeding is ook een stap in de goede richting.

6. Wat niet helpt

Er zijn ook heel wat huis- tuin- en keukenmiddeltjes die niet blijken te helpen tegen kalknagels. Deze kun je dus ook beter niet proberen, tenzij je ervan houdt om tijd te verspillen. Dit zijn enkele bekende:

  • Er elke dag ei op smeren. Dit zorgt juist voor een voedingsbodem voor de schimmels waardoor het probleem erger wordt.
  • Er op plassen – ochtendurine gebruiken. Dit helpt in principe wel, maar werkt hetzelfde als azijn. Behalve dat azijn een stuk frisser is.
  • Waterstofperoxide gebruiken. Waterstofperoxide heeft een blekend effect. De nagel zal inderdaad witter worden, maar hij wordt ook kwetsbaarder. Daarom is het verstandiger om dit middel te laten staan.

Kalknagels zijn een vervelend probleem. In de winter blijven ze steeds haken in je sokken, in de zomer kan iedereen ze zien. Daarom is het een stuk fijner als je het probleem kunt oplossen. Vaak duurt dat een paar weken, zelfs met de beste middeltjes. Tenslotte moet het gedeelte dat verkalkt is uitgroeien en teennagels groeien doorgaans niet zo snel. Maar als je nu begint met het behandelen van je kalknagel, heb je in elk geval weer mooie nagels tegen de tijd dat de slippers weer tevoorschijn komen!