Ontgroening: wat kun je ervan verwachten?

Ontgroening: wat kun je ervan verwachten?

18 december 2023 Uit Door admin

Ben je nieuw als student in een stad, dan kun je je aanmelden bij een studentenvereniging.Door lid te worden leer je op een snelle manier nieuwe mensen kennen. De beruchte ontgroening kan ook aan de orde zijn, maar wat is eigenlijk ontgroening en wat kun je ervan verwachten?

Wat is eigenlijk ontgroening?

Om erachter te komen wat ontgroening is, moeten we ver terug in de tijd. Al meer dan 1800 jaar bestaan ontgroeningen, sinds het begin van de kloosters. Aspirant-leden werden door het doen van rituelen op de proef gesteld. Jaren later is dit overgenomen door studentenverenigingen. Rijksuniversiteit Groningen heeft stukken gevonden die dateren uit de 17e eeuw, waarbij dit al gebeurde. 

Je kunt een ontgroening vergelijken met een overgangsritueel. In het geval van een studentenvereniging moet een lid een bepaalde introductietijd doorstaan. De introductietijd bestaat over het algemeen uit vernederingen en plagerijen. Heb je de introductietijd doorstaan, dan word je officieel ingewijd. Wanneer je de ontgroening niet doorstaat kun je vaak geen lid worden van de studentenvereniging. Hoe ver een studentenvereniging gaat bij een ontgroening is verschillend, bij legale casino sites Nederland heb je gelukkig wel alles zelf in de hand.

Wat kun je verwachten?

De horrorverhalen die de krant halen of je leest op social media over ontgroeningen zijn gelukkig uitzonderingen. Vaak zijn ontgroeningen niet zo extreem. De ontgroeningen worden ook gecontroleerd door de instelling waaraan de studentenvereniging aan is verbonden. Om het bestaan ervan te kunnen bewaken ontvangen studentenverenigingen een jaarlijkse toelage. Worden de regels voor een ontgroening niet nageleefd, dan kan een vereniging de jaarlijkse toelage kwijt raken.

Het is niet te zeggen of een ontgroening nu leuk is of niet. Het verschil per vereniging wat de ontgroening precies inhoudt. Een vereniging die laagdrempelig is heeft een korte tijd van ontgroening die niet veel voorstelt. Wil je lid worden van een grote bekende studentenvereniging? Vaak is de ontgroening een stuk zwaarder en duurt deze een paar dagen. Er kan tegen je worden geschreeuwd, het eten van vieze dingen, niet douchen en weinig slaap en je kan regelmatig voor gek worden gezet. 

Heeft elke studentenvereniging een ontgroening?

Niet iedere studentenvereniging heeft een ontgroening. Als je geluk hebt kun je lid worden van een studentenvereniging die laagdrempelig is en er geen ontgroening wordt gedaan. Wel wordt er waarschijnlijk een introductie gedaan, waarbij leuke activiteiten worden gedaan om elkaar te leren kennen. Hier worden geen vervelende en vernederende opdrachten gegeven. Ben je op zoek naar een studentenvereniging zonder ontgroening? Informeer dan of er een ontgroening wordt gedaan en wat deze precies inhoudt.

Een studentenvereniging bestaat uit studenten die verschillende studies doen. Samenkomen gebeurt op allerlei manieren. De vereniging is er door en voor de leden. Er is altijd wel wat leuks te doen en je leert op deze manier ook snel nieuwe mensen kennen. Naast het plezier kun je van de activiteiten ook veel leren. Enkele activiteiten zijn debatten, sporttoernooien maar ook een feestje op zijn tijd is natuurlijk erg leuk. Je kunt er niet alleen aan deelnemen, maar ook meehelpen met het organiseren. Het is niet alleen erg leuk om te helpen, maar je leert ook een evenement voor veel mensen neer te zetten. 

Het vinden van een kamer

De start van het studentenleven begint voor heel veel studenten met ‘op kamers gaan’. Het is enorm lastig om een goede kamer te vinden in een leuk huis waar jij echt je thuis van kunt maken. Wanneer je lid bent van een studentenvereniging heb je vaak een groot netwerk tot je beschikking, waardoor het vinden van een kamer een stuk eenvoudiger is. Vaak heeft een vereniging ook een eigen studentenhuis, waardoor je snel een kamer hebt. Hierdoor kun je in je vrije tijd op je eigen kamer online punto banco spelen.