Op kamers? Denk aan deze verzekeringen!

Op kamers? Denk aan deze verzekeringen!

14 maart 2023 Uit Door admin

Word je achttien jaar, dan verandert er opeens best het een en ander in je leven. Nu je wettelijk als volwassene wordt gezien mag je bijvoorbeeld stemmen en (zonder begeleiding) autorijden. Daarnaast word je ook verantwoordelijk voor het regelen van je eigen zorgverzekering. Veel jongvolwassenen ronden ook nog eens hun middelbare school af rond deze leeftijd. En ga je dan studeren en op kamers wonen? Dan zijn er nog meer zaken waar je aan moet denken. Hieronder lees je meer over twee onmisbare verzekeringen.

Een aansprakelijkheidsverzekering

Je studie is natuurlijk belangrijk. Maar er zijn ook andere dingen belangrijk gedurende deze jaren van je leven. Denk aan het ontmoeten van nieuwe mensen, en het vergroten van je zelfstandigheid nu je niet meer onder vleugels van je ouders leeft. Het is hierbij belangrijk te onthouden dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zo zou je zomaar per ongeluk schade bij een ander kunnen veroorzaken. Denk aan een geleende laptop van een medestudent of huisgenoot waar een glas drinken overheen valt. Of dat je iemand helpt met verhuizen naar een studentenkamer en per ongeluk de tv kapot laat vallen. 

Woon je niet meer thuis? Dan ben je niet verzekerd voor financiële gevolgen van letselschade of materiële schade. Wil je niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor schade, dan is een aansprakelijkheidsverzekering echt een musthave.

Een inboedelverzekering

Naast een eigen aansprakelijkheidsverzekering, is er ook nog een andere verzekering waar je in je ouderlijk huis geen omkijken naar had. Het gaat hier om een inboedelverzekering. Naast de spullen van anderen, kunnen immers ook je eigen spullen gestolen worden of beschadigen. De  inboedelverzekering omvat schade of verlies van al je eigendommen in en rond je studentenkamer. Denk bijvoorbeeld aan diefstal van spullen uit je kamer, of schade door brand, wateroverlast of diefstal. Wil je ook dat de schade gedekt is als je deze zelf veroorzaakt hebt? Kies dan voor een uitbreiding op het basispakket, een zogeheten Allrisk dekking.

Geheel onterecht denken studenten die op kamers gaan nog wel eens dat de verhuurder verantwoordelijk is voor de inboedelverzekering. Toch ben je dat in dit geval zelf, omdat het ook echt gaat om jouw eigendommen.

Vergeet de adreswijzigingen en opzeggingen niet

Zodra je op kamers gaat, is het dus nodig om de nodige verzekeringen opeens zelf te regelen. Daarnaast is het ook een goed moment om eens door je complete financiën en administratie heen te lopen. Heb je bijvoorbeeld nog abonnementen waarvan je straks geen gebruik meer zal maken, zoals de sportschool? Zeg deze dan gelijk op. Vergeet daarnaast niet je adreswijziging door te geven aan andere belangrijke organisaties en bedrijven, zoals je bank en je zorgverzekeraar.