Proefschrift af? Dit moet je weten over proefschriften drukken

Proefschrift af? Dit moet je weten over proefschriften drukken

6 september 2023 Uit Door admin

Ben je na jaren van onderzoek eindelijk klaar om je proefschrift te laten drukken? Gefeliciteerd! Wel moet je een aantal belangrijke keuzes maken, zoals keuzes over het omslag, papiersoort en inbindmethode. Maar geen paniek: wij helpen je een handje en hebben alles over proefschriften drukken op een rijtje gezet.

De onderdelen van proefschriften

Proefschriften hebben vaak een vaste structuur, zoals een titelpagina van de universiteit, dankwoord en een uitnodiging in de vorm van een boekenlegger. Hieronder vind je een checklist van de onderdelen: 

Binnenwerk

  • Franse titelpagina
  • Colofon
  • Informatie pagina’s promotie, universiteit en (co-)promotoren
  • Inhoudsopgave
  • Hoofdstukken
  • Titelpagina’s
  • Figuren & tabellen
  • Referenties
  • Samenvatting
  • Lijst van publicaties
  • Dankwoord
  • Curriculum Vitae
  • Bijlagen

Omslag

  • Afbeelding voor de omslag
  • Tekst voor op de voorkant en de rug

Overig

  • Tekst voor de uitnodiging
  • Stellingen

Proefschriften drukken en inbinden

Als je van jouw proefschrift een prachtig boek wil maken, zijn een aantal zaken belangrijk:

Omslag

Voor het omslag kun je bij proefschriften kiezen tussen een soft- of hardcover. Overweeg welk type omslag het meest geschikt is voor je proefschrift en voor welke uitstraling je gaat.

Formaat en papiersoort

Het meest voorkomende proefschriftformaat is 17 bij 24 centimeter (let op, dit wijkt af van het B5-formaat). Qua papiersoort is de keuze reuze: zo verschilt papier in kleur, textuur en afwerking. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor gladgestreken, licht glanzend papier, ongestreken mat papier of voor gerecycled en biologisch verantwoord geproduceerd papier. Deze papiersoorten zijn dan weer verkrijgbaar in diverse gewichten, van 80-grams – de standaard voor briefpapier en enveloppen – tot het stevigere 135-grams.

Drukmethode

Proefschriften kunnen offset of digitaal gedrukt worden. Offset wordt veel gebruikt bij kranten en tijdschriften. Via een aluminium plaat wordt de inkt op een rubberdoek aangebracht. Die drukt de inkt vervolgens op het papier. Digitaal printen is vergelijkbaar met hoe je thuis print. Deze techniek is voordeliger bij een lage oplage, bij een grote oplage (500 of meer) zou het economischer kunnen zijn om voor offsetdruk te kiezen.

Bindmethode

Er zijn verschillende methodes voor het inbinden van een proefschrift. In principe is de hoogst haalbare kwaliteit een genaaid proefschrift. Hierbij worden de losse vellen gebundeld tot meerdere zogenaamde katernen, waarna alles aan elkaar wordt genaaid tot één stevig boekblok. Je kunt zowel een soft- als hardcover proefschrift met garen inbinden. Officieel noemt men dit genaaid gebrocheerd (softcover) en genaaid gebonden (hardcover). 

De meeste proefschriften worden echter garenloos gebrocheerd (softcover), oftewel gelijmd. Tegenwoordig is de kwaliteit van de lijm namelijk zo stevig, dat dit ruim voldoende is voor proefschriften. Ook speelt het budget daar een rol in. Veel promovendi kiezen bij garenloos brocheren om ook enkele exemplaren garenloos gebonden (hardcover) te laten maken. Dan heb je voor jezelf en voor de belangrijkste mensen om je heen toch een prachtig, stevig boek.

Lamineren

De meeste promovendi laten de kaft van hun proefschrift lamineren, zodat de inkt niet afgeeft of beschadigd raakt. Je kunt kiezen tussen mat, glans, linnen en soft-touch. Het laminaat beschermt niet alleen, maar zorgt ook voor een bepaalde uitstraling van het proefschrift. Een goede manier om te beoordelen welk effect bij jouw proefschrift past, is door het toe te passen op de proefdruk.

Schakel een professioneel bureau in

De vormgeving en de druk van jouw proefschrift kun je uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau in proefschriften. Een team van experts gaat dan samen met jou om de tafel om alle wensen door te nemen en een nauwkeurig plan te maken voor zowel het binnenwerk als de omslag. Is het proefschrift volledig naar wens opgemaakt? Dan wordt samen met jou de beste drukmethode gekozen en een proefdruk gemaakt. Zo heb je geen zorgen en ben je verzekerd van een geweldig eindresultaat.