Scriptie na laten kijken op taal

Na de afschaffing van de stufie in 2015 zetten studenten alles op alles om binnen 4 jaar af te studeren. Zo wordt bij het schrijven van de scriptie geen enkele risico meer genomen. Vrienden, familie of zelfs bedrijven worden ingeschakeld om de scriptie te verbeteren.

De bedrijven die deze diensten aanbieden schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe kun je zien of ze betrouwbaar zijn? En zijn ze echt veel beter dan je vrienden of familie?

Waarom scriptie laten nakijken?

 1. Taalcheck: Hogescholen en universiteiten worden steeds strenger op taal. Van veel studenten wordt de inhoud niet eens bekeken omdat ze de eerste taalcheck niet halen.
 2. Leesblindheid: Met het schrijven van je scriptie ben je maanden bezig. Je hebt je eigen stukken waarschijnlijk al 10 keer gelezen waardoor je een tunnelvisie creëert. Hierdoor vallen fouten jezelf niet meer op.
 3. Dyslexie: Het is iets waar veel studenten last van hebben. Lezen en schrijven kost meer moeite en het schrijven van de scriptie is hierdoor een stuk lastiger.
 4. Schrijven in vreemde taal: Nederlands of Engels niet als eerste taal. Schrijven in je moedertaal kan al een hele klus zijn, maar schrijven in een andere taal al helemaal.

Waar kijken bedrijven op na?

Elk bedrijf kijkt jouw scriptie op zijn eigen manier na. Maar over het algemeen wordt er naar de volgende drie punten gekeken:

 • Redigeren: Taalfouten worden verbeterd en kromme zinnen worden aangepast. Er wordt een leesbaar geheel van gemaakt.
 • Structuur: Je krijgt feedback of de structuur van je scriptie goed in elkaar zit. Staat alle informatie op de juiste plek? Is de rode draad van je scriptie duidelijk? Vaak wordt de feedback op structuur aan de hand van checklists gegeven.
 • Algemene feedback: Je krijgt feedback over je schrijfstijl en tips hoe je deze in de toekomst kunt voorkomen.

Voor het nakijken schakelen deze nakijkbedrijven meestal aangesloten freelance taalkundigen in. Deze freelancers hebben een master Nederlands op zak, worden van tevoren gekeurd en getraind in het nakijken van scripties.

Hoe vind ik een betrouwbaar bedrijf?

Er zijn veel partijen actief in het nakijken van scripties. Je hebt websites waar meerdere freelance taalkundigen bij zijn aangesloten, taalkundigen met een eigen website of studenten die zich aanbieden via Marktplaats.

Op het eerste gezicht is het lastig in te schatten of een bedrijf betrouwbaar is. Gebruik deze tips:

 • Reviews: Op de eigen websites staan regelmatig valse reviews. Kijk dus altijd naar reviews op externe websites zoals: Trustpilot, Kiyoh, The Feedback Company of reviews op de Facebookpagina.
 • Bereikbaarheid: Stuur een mail of bel het bedrijf op. Als je snel en goed wordt geholpen is het een signaal dat het bedrijf te vertrouwen is.
 • Over ons: Ga naar de ‘Over ons’-pagina en kijk wie er bij het bedrijf werken.
 • Vraag je medestudenten: Vraag je medestudenten of zij ervaring hebben met nakijkbedrijven.

Tip: laat je scriptie nakijken door Scribbr

Een van de bedrijven waar je sowieso met een gerust hart je scriptie kunt laten nakijken is Scribbr.

Studenten waarderen dit bedrijf op Trustpilot gemiddeld met een 9.6. Het bedrijf is in 2012 opgericht, kijkt dagelijks tientallen scripties na en er zijn meer dan 300 taalkundigen bij aangesloten. Daarnaast kun je ze 7 dagen in de week van 09:00 tot 23:00 bereiken.  Wil je zeker weten dat je niet wordt afgekeurd op taal en heb je geen familie of vrienden die je kunnen helpen, dan kun je dit bedrijf zeker eens proberen.