Student blijft gratis reizen

18 mei 2014 Uit Door admin

De ov-studentenkaart blijft in zijn huidige vorm bestaan en wordt uitgebreid met pakweg 150.000 studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Voorwaarde is wel dat er een akkoord komt over een leenstelsel en studenten hun studie zo zelf betalen. 

Het kabinetsplan om de geliefde gratis vervoerkaart voor studenten af te schaffen, lijkt daarmee van de baan. Met een akkoord over het leenstelsel van studenten blijft de ov-studentenkaart overeind, volgens de ingewijden. De uitbreiding van de kaart voor mbo’ers kan grote gevolgen hebben voor de treinreizigers. Nu zijn de treinen in de spits al vaak overvol en daar komen straks veel extra scholieren bij. Studenten worden daarom geprikkeld om minder in de spits en meer in de daluren te reizen. Hiertoe moeten hogescholen en universiteiten worden verleid later te beginnen met colleges. Veel bezwaar zullen studenten hier niet tegen hebben, of wel?

De gratis studentenpas is van groot belang voor bus-, tram-, metro- en treinbedrijven. Vooral de stads- en streekbedrijven dreigden flink te moeten schrappen in hun dienstverlening als de ov-kaart zou verdwijnen. De 600.000 studenten die er gebruik van maken, zorgen voor 25 procent van hun inkomsten. Bij de NS maken studenten een kwart van het aantal reizigerskilometers.