Student & koken

Alle begin is moeilijk en ook koken voor jezelf kan best een uitdaging zijn. Zeker als je net op kamers bent gaan wonen. Maar geen nood, MijnStudentenleven to the resque! Want hier hebben we wat basisinformatie over koken voor je verzameld.

Basismateriaal

Hieronder de spullen die je minimaal moet hebben om een beetje normale maaltijd op tafel te zetten:

  • Messen
  • Snijplanken
  • Pannen
  • Maatbeker
  • Vergiet
  • Houten lepels

Basis: pasta koken

Pasta dien je “al dente” (beetgaar) te koken en niet tot een zachte murrie. Neem een grote pan en ga uit van minimaal 1 liter water voor elke 100 gram pasta. Neem ruim water want pasta neemt water op tijdens het gaar worden.

Breng het water aan de kook, voeg eventueel een snufje zout toe en doe de pasta in 1x in de pan met kokend water. Ga uit van 100 – 125 gram per student.Af en toe even goed doorroeren zodat de pasta niet gaat plakken. Hou de tijd in de gaten. Als je twijfelt, proef even. Giet de pasta af in een vergiet en schud hem even om. Klaar is de pasta! Spoel de pasta niet af.

Basis: rijst koken

Er zijn 2 manieren om rijst te koken

Manier 1:

Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg de rijst toe, laat het water weer koken en toer goed door. Doe de deksel op de pan en laat de rijst in 8 tot 12 minuten gaar koken. Even proeven. Vind je de rijst klaar, dan het water afgieten en de rijst nog 10 minuten zonder water in een afgesloten pan laten stomen.

Manier 2:

Breng 2,5 kop rijst met 3 koppen water in een pan aan de kook, Even doorroeren en daarna de deksel op de pan. Laat de rijst 10 minuten zachtjes koken, zet dan het vuur uit en laat dan nog 10 minuten staan.

Basis: aardappels koken

Schil eerst de aardappels met een dunschiller of een scherp mesje (met een gewoon bestekmes heeft echt geen zin….). Haal de zwarte puntjes er uit met een scherp mes. Was de geschilde aardappels, snijdt de grote doormidden en doe ze in een pan met water. Doe er net zoveel water bij dat de aardappels net onder water staan. Doe er eventueel een klein beetje zout bij.

Doe het deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Als het water kookt, zet het vuur lager maar wel zo dat het water nog net blijft koken. Afhankelijk van het soort aardappel en de grootte van de stukken duurt het koken 15 tot 20 minuten. Prik even met je vork in een aardappel om te voelen of ze gaar zijn; je moet er redelijk makkelijk in kunnen prikken. Maar het moet ook geen zachte smurrie worden. Ben je tevreden, giet de aardappels af en laat ze nog even in de pan droogstomen.

Basis: gekookt ei

Doe een ei in een pannetje en zet het net onder water met koud water. Breng het water aan de kook. Zodra het kookt, houdt dan de tijd in de gaten. Kook 3 minuten voor een zachtgekookt ei, 4 a 5 minuten voor een halfzacht ei en 8 a 9 minuten voor een hard gekookt ei. Als het ei klaar is, de ei uit de pan halen met een lepel en direct onder de koude kraan houden (= het ei laten schrikken). Dit voorkomt doorgaren en maakt het afpellen makkelijker.

Onze recepten

Met deze basisinstructies ben je er klaar voor! ga naar onze makkelijke studenten recepten en eet smakelijk!