Studeren en belastingen: vergeet deze zaken niet aan te geven

Studeren en belastingen: vergeet deze zaken niet aan te geven

23 mei 2019 Uit Door admin

Als student zal je mogelijks een bijbaantje hebben om zo de torenhoge studiekosten te vergoeden. En wie werkt, moet belastingen betalen. Dat is in Nederland nog steeds de regel. Bij het invullen van de belastingaangifte blijken studenten echter vaak een en ander te vergeten. Meestal is dat in hun eigen nadeel. Zo betalen ze soms te veel belastingen of lopen ze net het risico op een sanctie. Hieronder lichten wij enkele zaken toe die je maar beter niet vergeet. We onderscheiden hierbij verschillende situaties.

Je werkt in loondienst

Wanneer je naar school gaat en in loondienst werkt, worden er waarschijnlijk te veel belastingen op je loon ingehouden. Indien je de afgelopen jaren slechts beperkte inkomsten had en je toen nog geen dertig jaar oud was, kan je dan ook een TJ-biljet invullen. Mogelijks krijg je dan een gedeeltelijke teruggaaf. Indien je echter vooraf op je loonbelastingverklaring hebt aangegeven dat je gebruik zal maken van de studenten- en scholierenregeling, hoef je geen TJ-biljet in te vullen. Wanneer je geen belasting hebt afgedragen, hoeven we immers niet over een teruggaaf te spreken.

Je werkt niet in loondienst

Mogelijks heb je wel inkomsten, maar is er geen sprake van loondienst. Zo kan je bijvoorbeeld af en toe op de kinderen van de buren passen of kan je een krantenwijk hebben. Dat impliceert echter niet dat je de verworven inkomsten niet moet aangeven. Integendeel: je ontving jouw loon bruto en er werd geen loonheffing ingehouden. Natuurlijk hoeft dat nog niet automatisch te betekenen dat je ook effectief belastingen moet betalen, want er is ook sprake van een korting. Maar je bent wel verplicht om deze inkomsten aan te geven. Vergeet dat niet!

Je hebt een onderneming

Wanneer je een onderneming hebt, heb je nog geen belasting over de verworven inkomsten moeten betalen. Misschien zal je dat wel moeten doen. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je niet van een aantal regelingen gebruik kan maken. Ondernemende studenten, die geen geld hebben voor een adviseur, durven dat immers al eens te vergeten. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek.

Je hebt inkomsten uit de interneteconomie

Als student is het leven al duur genoeg. En dus is de interneteconomie echt wel welgekomen. Zo zijn er studenten die tijdens de vakantieperiodes een deel van het gehuurd appartement via Airbnb onderverhuren en vervolgens een toeslag vragen voor een rondleiding in hun studentenstad. Of er zijn andere studenten die hun wagen, op de dagen waarop ze in hun studentenverblijf vertoeven, verhuren via Snappcar. En dan zijn er weer studenten die gebruikt studiemateriaal via Marktplaats verkopen. Indien je regelmatig via de internet- of deeleconomie geld oogst, dan moet je misschien wel de verworven inkomsten uit de interneteconomie aangeven. Ook als je student bent.

Hiernaast zijn er steeds meer studenten die over een eigen cryptowallet beschikken. Zo’n cryptovermogen moet je in principe aangeven in box 3. Hiervoor gebruik je de waarde van jouw cryptoportefeuille op datum van 1 januari. De gehanteerde koerswaarde is deze van het omwisselplatform. De eventuele speculatiewinsten, bijvoorbeeld ten gevolge van het gebruik van een Bitcoin tradebot, hoef je in principe niet aan te geven. Voorwaarde is dan wel dat het gewoon gaat om speculeren op koerswinst en dat er geen extra arbeid of mining aan te pas komt. 

Je bent als vrijwilliger aan de slag

Sommige studenten gaan tijdens het academiejaar als vrijwilliger aan de slag. De ervaring is een meerwaarde voor hun cv. Indien je als vrijwilliger werkt, wordt de door jou verkregen vergoeding niet belast indien er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De organisatie kan jou hierover informeren.

Hiernaast zijn er studenten die vrijwilligerswerk verrichten voor een (culturele) ANBI en die van zo’n vrijwilligersvergoeding afzien. Geld opstrijken is voor hen niet het doel. Wat zij niet weten, is dat zij de niet gekregen vergoeding als gewone gift mogen aftrekken. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Is dat het geval? Dan moet je misschien wel minder belastingen betalen!

Vertoef jij tot slot in een unieke situatie en is het jou niet helemaal duidelijk hoe jij jouw aangifte moet invullen? Als student heb je vaak een beperkt inkomen en dan kan je via jouw regiokantoor hulp krijgen. Daarvoor moet je wel een afspraak maken via de BelastingTelefoon.