Belastingaangifte studenten

Als je werkt moet je belasting betalen, dat geldt voor iedereen in Nederland. Maar teveel betalen is ook niet de bedoeling. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de mogelijkheden om dit te vermijden.

Tip: Vraag altijd belasting terug

Heb je in de afgelopen jaren een vakantie- of bijbaan gehad en was je toen nog geen 30 jaar? Dan heb je kans op het terugkrijgen van belasting over je verdiende loon. Een volledige teruggave van je betaalde belasting krijg je wanneer je totale inkomsten niet meer dan ongeveer 6000 euro in het jaar zijn geweest. Was dit meer, dan heb je recht op een gedeeltelijke teruggaaf. De makkelijkste manier om dit te zien is door online aangifte inkomstenbelasting te doen voor het betreffende jaar. Hiervoor heb je nodig:

  • Je Burgerservicenummer (BSN) die vind je onder andere op je paspoort, rijbewijs en loonstrookje
  • De jaaropgave van de desbetreffende werkgever nodig
  • Digid, om in te kunnen loggen
  • Eventueel reis- en studiekosten

Tip: Denk aan reis- en studiekosten

Ook reis- en studiekosten kun je in de belastingteruggave voor studenten aangeven. Hiervoor gemaakte kosten zorgen ervoor dat je minder loonbelasting hoeft te betalen. Belastinggeld kun je terugvragen over de laatste 5 jaren. Er zijn wel een aantal voorwaarden: in het jaar waarover je teruggaaf aan wilt vragen mag je niet gehuwd zijn geweest, langer dan 6 maanden hebben samengewoond of een eigen huis hebben gehad. Meer informatie over het doen van aangifte inkomstenbelasting voor jongeren vind je op de website van de Belastingdienst.

Tip: Terugkrijgen tot 5 jaar geleden

Je kunt belasting terugkrijgen voor elk jaar tot 5 jaar geleden. Daarvoor vul je een aangifte in van het jaar waarin je werkte. Lees meer op Belastingaangifte.

Studenten- en scholieren regeling

Je kunt ook gebruik maken van de studenten- en scholieren regeling, oftewel korting op de belastingafgifte. Dit moet je van tevoren aangeven op je loonbelastingverklaring. Dit houdt in dat je vrijwel geen loonbelasting betaalt.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je aan minimaal één van de volgende voorwaarden voldoen: Op de eerste dag van het kwartaal heb je recht op studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten, of je ouders/verzorgers hebben op de eerste dag van het kwartaal recht op kinderbijslag voor jou. Vraag aan je werkgever om de loonbelastingkorting zodat je direct meer inkomsten hebt.