Studeren met krediet of toch maar niet?

Studeren met krediet of toch maar niet?

20 juni 2019 Uit Door admin

Als je studeert, zijn er soms momenten dat je even wat geld tekort komt. Een creditcard lijkt jou wellicht een geweldige uitkomst, voor de momenten die er voor jou toe doen. Je wilt met een leeg hoofd naar een concert of festival, je bent toe aan een nieuwe smartphone, of je wilt er een weekendje op uit gaan met je vrienden of vriendinnen, maar de stufi is zo goed als op. Het maakt niet uit wat je plan is, maar financieel is het niet haalbaar, terwijl je nu net niet met je neus in de boeken hoeft te zitten.

Is een creditcard het waard?

Als je gaat kijken naar de mogelijkheden die een creditcard jou kan bieden, zul je snel enthousiast raken. Met een creditcard is die nieuwe fiets, web-shop bestelling, stedentrip, verblijf aan een buitenlandse universiteit, of wat jij maar wil, ineens heel dichtbij. Toch zitten er voor jou als student wat haken en ogen aan het krijgen van een creditcard.

Om een creditcard aan te kunnen schaffen, is een inkomenseis van €1150 per maand bepalend. Misschien heb je daarnaast een BKR registratie, of wil je deze juist koste wat kost voorkomen? Een creditcard is heel gunstig, wanneer je een stabiel, vast en ook wat hoger inkomen hebt. Aan het eind van de maand of eventueel gespreid, moet je namelijk al het voorgeschoten geld (het krediet), inclusief rente terug betalen. Studenten, zoals jij, komen hierdoor heel vaak niet in aanmerking voor een creditcard.

Studenten creditcard of prepaid creditcard?

Sommige aanbieders hebben hier wat op bedacht en dat is een studenten creditcard (of jongeren creditcard). Mogelijk nadeel hiervan, ook voor jouw ouders misschien, is dat jouw ouders borg moeten staan. Deze studenten kaart is daarnaast ook leeftijdsgebonden, van 18 tot 25 jaar. De bestedingslimiet en kosten die aan zo een studenten creditcard verbonden zijn, zijn relatief laag, dus ook aantrekkelijk. Toch werk jij je met zo een ‘zuinige creditcard’ gemakkelijk diep of nog dieper in de (studie) schulden.

Prepaid creditcard als ideale uitkomst?!

Een prepaid creditcard is goedkoper dan een normale of studenten creditcard. De naam zegt het al, ‘prepaid’ betekent (net als bij een SIM-kaart) dat je zelf van tevoren jouw bestedingsbudget op de kaart plaatst. Je zou het een spaarkaart kunnen noemen met de betalingsgemakken van een creditcard. Je kunt onder andere contact-loos betalen en erg gemakkelijk de meest uiteenlopende online aankopen doen. Als je het budget op jouw prepaid creditcard beetje bij beetje opbouwt, kun je onbezorgd genieten van deze kaart, wanneer jij het nodig vind.

Wel moet je er op letten dat jouw aankopen niet verzekerd zijn tegen schade, verlies of diefstal, zoals bij een normale creditcard. Ook wordt de prepaid creditcard nog niet overal geaccepteerd. Verder is het belangrijk om je saldo te kennen (met behulp van een app), omdat je niet in de min kunt gaan. Dat zijn zaken waar je je verder in moet verdiepen, als je enthousiast bent geworden over een prepaid creditcard voor jouw toekomstige aankopen.

Op bijvoorbeeld creditchecker.nl  staan de voordelen (en nadelen) van, én een vergelijking tussen de verschillende prepaid creditcards op een rijtje. Omdat er ook bij prepaid creditcards vaak verborgen kosten blijken te zijn, raadt deze website één specifieke kaart aan zonder verborgen kosten. Als je studeert en onderwijl spaart voor jouw kaart, zijn er dan soms toch momenten, waarop jij voldoende geld over hebt. De gemakken van een creditcard heb je er dan ‘gratis’ bij!