Studenten Groningen

Groningen is de grootste suikerstad van Europa. Toch bestaat de werkgelegenheid in Groningen nog maar voor 12% uit industrie. Zakelijke dienstverlening, onder andere de IB-Groep en Belastingdienst, maar vooral de handel en horeca, leveren de meeste arbeidsplaatsen op. Natuurlijk behoren ook de universiteit en het UMCG tot de grootste werkgevers. Groningen is een studentenstad bij uitstek. Het aantal eenspersoonshuishoudens en de bevolkingsopbouw in de leeftijdscategorie 20-24 is ongeevenaard in de rest van Nederland.

Kerncijfers

Rijksuniversiteit Groningen

De universiteit is, na die van Leiden, de oudste in Nederland(gesticht in 1614). De RUG is altijd een internationale universiteit geweest. In de 17e eeuw was de helft van de studenten van buitenlandse komaf. De universiteit is tegenwoordig de op twee na grootste van het land en de op één na grootste werkgever van Groningen. Jaarlijks wordt er € 82,8 miljoen uitgegeven aan onderzoek. Ga voor meer informatie en contactgegevens van de universiteiten naar ons overzicht van universiteiten.

Studentenverenigingen in Groningen

De grootste studentenverenigingen in Groningen zijn Vindicat en Albertus. Naast deze twee giganten herbergt Groningen nog tientallen verenigingen. Check de verenigingenpagina voor een overzicht.

Kamers in Groningen

Elk jaar zijn er duizenden aankomende studenten die een kamer in Groningen proberen te bemachtigen. Wat dit betreft staat Groningen bekent als één van de moeilijkste steden om een woning te vinden. Daarnaast zijn veel studenten ontevreden over hun kamer en besluiten te verhuizen. Direct kijken bij de kameraanbieders op deze site zal je helpen om een goede woning te vinden.

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast zijn of haar studie tijd om wat extra geld te verdienen. Het studentenleven in Groningen is zeker niet goedkoop, dus werken is een must. Een bijbaan vind je het snelst bij uitzendbureau´s in de regio.

Waar kun je heen in Groningen?

Naast de vele goede kroegen aan de Grote Markt en de Poelestraat kun je in Groningen natuurlijk ook naar het Groninger Museum, de Martinitoren beklimmen of met een waterfiets of rondvaartboot de grachten door.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Groningen vind je op Groningen.nl. Daar kun je digitaal je verhuizing regelen.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering