Succesvol en plezierig studeren: dat doe je als volgt!

Succesvol en plezierig studeren: dat doe je als volgt!

22 maart 2024 Uit Door admin

Je studietijd is een van de mooiste periodes in je leven. Daar denk je nu wellicht nog niet zo over na, maar als je later ouder bent weet je dit 100% zeker. Het is een periode waarin je veel plezier maakt, veel mensen ontmoet en ondertussen ook nog veel leert.

Tegelijkertijd kan je studietijd een uitdaging zijn. Je wilt enerzijds veel leuke dingen doen, maar anderzijds heb je ook met uitdagingen te maken. Zo wil je al je tentamens halen, heb je mogelijk een gebrek aan geld of kun je, maar geen kamer vinden. Gelukkig is het voor elke student alsnog mogelijk om succesvol en plezier te studeren.

Stel reële eisen

Wil je een nieuwe tandartsverzekering afsluiten? Dan moet je niet verwachten dat je dit gratis kunt doen. Wil je gaan studeren? Dan moet je niet verwachten dat dit je geen geld gaat kosten. Met andere woorden: je moet reële eisen stellen. Je moet niet verwachten dat de kamers voor het oprapen liggen. Of dat er een suikeroom voor je klaar staat om je gehele studie te betalen. Is dit toevallig wel zo? Dan heb je het goed voor elkaar! Is dit niet het geval? Dan moet je je eisen bijstellen en zo reëel mogelijk leven.

Kijk goed naar je uitgaven

Succesvol en plezierig studeren is mogelijk, maar kost wel geld. Je moet daarom je uitgaven zo veel mogelijk beperken, zodat je zoveel mogelijk geld voor leuke dingen overhoudt. Dit doe je door voor een goedkoop telefoonabonnement, goedkope zorgverzekering en goedkope boodschappen te kiezen.

Ook moet je goed kijken naar de zogeheten impulsaankopen. Vind je het lekker om op school een goed broodje te halen? Of ben je fan van een koffie to go onderweg naar school toe? Doe dit vooral niet meer. Dergelijke impulsaankopen leveren kortstondig plezier op, terwijl je hier wel een klein vermogen aan kwijt bent.

Verwacht niet superveel van jezelf

Het is voor een student goed om ambitieus te zijn. Dit is echter niet te vergelijken met jezelf laten bezwijken door een te hoge druk. Verwacht daarom niet overdreven veel van jezelf. Doe je best en zorg ervoor dat je het uiterste uit elke dag haalt. Als je dat doet, kun je jezelf niets verwijten als je een tentamen een keertje niet zo goed maakt.

Zorg voor voldoende ontspanning

Sommige studenten hebben er een handje van om zich volledig weg te cijferen. Weg te cijferen voor hun studie en/of een studentenvereniging bijvoorbeeld. Dit is volledig logisch, maar zorg tegelijkertijd ook voor voldoende ontspanning. Kom bijvoorbeeld regelmatig in beweging of breng af en toe ook een avondje op de bank door. Deze ontspanning heeft zowel je lichaam als je brein hard nodig.

Reflecteer regelmatig

Reflecteer ook regelmatig op je studiemethoden, je gewoonten en de invulling van je dagen. Blijkt daaruit dat je ergens toch niet tevreden over bent? Dan heb je nog alle tijd om dit naar wens aan te passen. Daarmee zet je de volgende stap naar een succesvolle en plezierige studietijd.