Wat doet een gemeentelijk beleidsadviseur?

Wat doet een gemeentelijk beleidsadviseur?

1 maart 2024 Uit Door admin

Ben je bijna klaar met je studie? Dan wordt het tijd om afscheid te gaan nemen van het studentenleven en om over een baan na te gaan denken. Dat is voor de één makkelijker dan voor de ander. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken, dan vind je op mijnstudentenleven meer over het vinden van een baan na het afstuderen.

Een interessante mogelijkheid waar je misschien niet als eerste aan denkt, is gaan werken voor de rijksoverheid of de gemeente. Hier zijn veel mogelijkheden waarvan we er nu eentje uitlichten: die van beleidsadviseur sociaal domein.

Waarom werken bij de gemeente?

Je zou niet de enige zijn, volgens het VNG werken er maar liefst 180.000 mensen bij de in totaal 342 gemeenten. En dat betekent dat er heel veel verschillende mogelijkheden bij de gemeenten zijn. Andere redenen waarom mensen graag bij de gemeente werken zijn volgens Joinuz dat je een bijdrage levert aan de maatschappij en betrokken collega’s hebt. En dat werkt wel prettig natuurlijk. Verder zijn de arbeidsvoorwaarden goed en zijn er veel ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden.

Wat doet een beleidsadviseur sociaal domein?

Een beleidsadviseur sociaal domein is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuw beleid binnen een organisatie, met aandacht voor thema’s als personeel, communicatie en milieu. Om dit te realiseren doe je onder andere onderzoek en analyseer je verschillende gegevens.. Je schrijft plannen en geeft advies op basis van je bevindingen en je houdt toezicht op de voortgang van het beleid om het waar nodig aan te passen.

Hierbij werk je samen met verschillende belanghebbenden, zoals overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en burgers, om draagvlak te creëren, beleidsdoelen te formuleren en beleid te implementeren. Ook is het belangrijk om trends en ontwikkelingen op het gebied van welzijn, zorg, jeugd, werkgelegenheid en andere relevante domeinen te volgen om uiteindelijk tot goed beleid te komen. En als laatste zijn communicatie, overleg en het op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen essentiële werkzaamheden binnen het werk als beleidsadviseur.

Welke competenties zijn hierbij belangrijk?

Zoals al blijkt is het werken als beleidsadviseur sociaal domein heel divers. Je lost complexe vraagstukken op en bent altijd in contact met verschillende mensen. Volgens Joinuz zijn dit de belangrijkste competenties

Flexibiliteit
Allereerst dien je flexibel te zijn. Binnen welk domein je ook werkt, ontwikkelingen zijn er genoeg. Komen er plotselinge veranderingen op je pad waardoor je advies anders wordt, dan is het belangrijk dat je snel kunt schakelen.

Netwerken
Daarnaast is netwerken niet onbelangrijk. Je staat sterk in je schoenen en vindt het helemaal geen probleem om naar mensen toe te stappen. Dit is een groot onderdeel van je werk. Je weet bij wie je aan moet kloppen als je iets nodig hebt en communiceert duidelijk, waardoor je uiteindelijk tot een goed beleid komt.

Creativiteit
Ook creativiteit speelt een belangrijke rol. Zonder creativiteit is het moeilijk om progressief te zijn en tot verbeteringen te komen. Je bent iemand die het leuk vindt om buiten de kaders te denken en zo tot oplossingen te komen. Deze liggen niet altijd voor de hand, maar jouw oplossingen zijn wel effectief en goed uitgedacht.

Problemen oplossen
Als laatste is een goed probleemoplossend vermogen belangrijk. Beleid wordt gemaakt om processen soepel te laten verlopen zonder dat er zich problemen voordoen. Soms moet hierdoor bestaand beleid worden aangepast.

Welke opleiding voor beleidsadviseur sociaal domein?

Om als beleidsadviseur sociaal domein aan de slag te kunnen gaan heb je een relevante opleiding op het gebied van sociaal beleid of maatschappelijke wetenschappen nodig. Een bachelor- of masteropleiding in de richting van sociale wetenschappen, sociaal beleid, sociologie, maatschappelijk werk, bestuurskunde of een vergelijkbaar vakgebied vormen een heel goede basis. Daarnaast kan aanvullende kennis op specifieke domeinen zoals jeugdzorg, gezondheidszorg of arbeidsmarktbeleid waardevol zijn.

Wat verdient een beleidsadviseur sociaal domein?

Niet onbelangrijk natuurlijk, wat verdient een beleidsadviseur sociaal domein eigenlijk? Het salaris dat je kunt verwachten is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, verantwoordelijkheden, organisatiegrootte en locatie. In Nederland verdient een beleidsadviseur sociaal domein tussen de € 3.000 en € 5.000 per maand. Hogere salarissen zijn mogelijk op leidinggevende posities of bij ervaren adviseurs met specialistische expertise.