Wat doet een operationeel manager?

Wat doet een operationeel manager?

21 mei 2023 Uit Door admin

Als operationeel manager ben je verantwoordelijk voor het efficiënt en effectief uitvoeren van de dagelijkse activiteiten van een bedrijf om ervoor te zorgen dat de doelstellingen worden bereikt. Je moet je personeel aansturen, een dag-, week- en maandplanning maken en vergaderen met de rest van het managementteam. Wil jij graag een operationeel manager worden, dan zijn hier speciale opleidingen voor. Welke dit is en wat het inhoudt, lees je hieronder in het artikel.

De opleiding operationeel manager

De Operationeel Manager opleiding is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om operationele processen binnen een organisatie te beheren en te verbeteren. De opleiding Operationeel Manager is vaak een hbo-opleiding en duurt meestal vier jaar. De opleiding richt zich op verschillende aspecten van operationeel management, zoals bedrijfsprocessen, kwaliteitsmanagement, projectmanagement, supply chain management en leiderschap. Je kunt een opleiding volgen via cbtresultaatuitopleiden.nl.

Welke vakken worden er behandeld in de opleiding?

  • Bedrijfsprocessen: Je leert hoe bedrijfsprocessen werken en hoe je deze kunt analyseren en verbeteren om de efficiëntie en effectiviteit te verhogen.
  • Leiderschap: Je leert hoe je effectief kunt communiceren, hoe je een team kunt motiveren en hoe je leiderschap kunt tonen om de doelen van een organisatie te bereiken.
  • Kwaliteitsmanagement: Je leert hoe je kwaliteitsnormen kunt vaststellen en hoe je processen kunt monitoren om ervoor te zorgen dat aan deze normen wordt voldaan.
  • Projectmanagement: Je leert hoe je projecten kunt plannen, uitvoeren en bewaken om ervoor te zorgen dat ze op tijd en binnen het budget worden afgerond.
  • Supply chain management: Je leert hoe je de logistieke keten van een organisatie kunt beheren en hoe je processen kunt stroomlijnen om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren.

Naast deze vakken zijn er vaak ook keuzevakken die gericht zijn op specifieke aspecten van operationeel management, zoals duurzaamheid, lean management of IT-management.

Wat voor werk kun je doen met deze opleiding?

De opleiding Operationeel Manager bereidt je voor op een carrière als operationeel manager binnen een organisatie, waarbij je verantwoordelijk bent voor de dagelijkse gang van zaken en het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Je kunt aan de slag bij verschillende soorten organisaties, zoals productiebedrijven, dienstverlenende organisaties, logistieke bedrijven en overheidsinstellingen. 

Het kan ook zijn dat je niet perse de manager van het bedrijf wilt worden, maar wel wilt leren hoe je leiding kunt geven op de werkvloer. Als je liever leidinggevende of teamleider wilt worden, kun je een cursus leidinggeven op de werkvloer doen zodat je op het werk een team kunt gaan aansturen. Deze cursus is minder intensief dan de opleiding tot operationeel manager, het is dus maar net waar jouw interesse naar uitgaat. Er is in ieder geval keus genoeg qua opleidingen en in sommige gevallen kun je zonder opleiding doorgroeien in een bedrijf.