Wat zijn de voordelen en nadelen van digitaal je examen leren?

Wat zijn de voordelen en nadelen van digitaal je examen leren?

28 maart 2024 Uit Door admin

Digitaal leren is niets bijzonders meer. De meeste van ons hebben op z’n minst wel eens gehoord van thuisstudies, waarbij vaak ook op de een of andere manier gebruik gemaakt wordt van e-learning. Voor trainingen en cursussen is e-learning ook heel gebruikelijk. In coronatijd heeft digitaal leren nog eens extra een vlucht genomen, omdat er een tijd lang geen lessen gegeven konden worden. Desalniettemin kan het nog steeds nieuws voor je zijn dat ook jij online voor je schoolexamens kunt leren. Maar is dat ook iets wat je zou moeten willen? We bespreken de voordelen en nadelen van digitaal je examen leren.

Behapbaar aangeboden lesstof

Het ene lesboek is het andere niet, natuurlijk. Sommige schoolboeken zijn heel toegankelijk, en andere juist extreem droog. Dat maakt wel verschil voor hoe makkelijk de lesstof tot je neemt. Dit gegeven is ook zeker wat een e-learning om bijvoorbeeld je havo examen te leren interessanter kan maken dan uit boeken leren. Veelal wordt de stof door middel van video’s aangeboden die het geheel vaak op een behapbaardere manier aanbieden dan dat in veel lesboeken gebeurt. Dat werkt drempelverlagend voor het leren van je examen, waardoor je wellicht ook met wat minder tegenzin doet dan anders het geval zou zijn. 

Overal toegang tot de lesstof

Een examen leren is iets dat tijd vergt. Vaak gaat het om veel lesstof die je moet zien op te nemen in je hoofd, waardoor je er veel mee aan de slag moet om goed voorbereid te zijn voor je examen. Je wilt immers wel in één keer slagen. Dan is het fijn als je op ieder moment dat je beschikbaar hebt de kans hebt om verder te gaan met leren. Dat gaat niet als je enkel afhankelijk bent van lesboeken, want die ga je natuurlijk niet overal mee naartoe slepen. Als echter gebruikmaakt van een e-learning, kun je daar overal waar je bent bij, zolang je maar een internetverbinding hebt. Je kunt immers ook op je smartphone de video’s in de e-learning modules kijken. Zo kun je ook op dode momenten tijd steken in het digitaal leren van je examen, zodat je extra goed voorbereid je examen in gaat.

Afbeelding met computer, overdekt, Menselijk gezicht, computer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Verschillende methodes kunnen verwarrend zijn

Je examen digitaal leren heeft verschillende voordelen, maar er is ook wel iets dat als nadeel aan te merken valt, hoewel dit niet voor iedereen een probleem zal zijn. Dat is het feit dat je tot aan het leren van je examen gewend bent geweest om te leren uit je lesboeken. In de e-learning kun zaken op een andere manier gebracht worden. Dat kan je misschien wat onzeker maken en je extra werk opleveren, omdat je je toch geroepen voelt om van alles na te checken in je schoolboeken. De vraag is echter zeer of dit wel nodig is, want de e-learnings zijn immers precies ontworpen om de lesstof voor het examen te dekken en zou daar dan ook voldoende voor moeten zijn. Wel blijft het de vraag of de methode waarop de lesstof aangeboden wordt passend is voor de manier waarop jij het beste leert.

Niemand is vooralsnog verplicht om zijn of haar examens digitaal te leren in plaats van uit de oude vertrouwde schoolboeken. Maar als je niet weet dat de mogelijk er is en het leerproces misschien wel makkelijker kan maken voor je, kun je er ook niet profiteren. Bovenstaande bespreking geeft je een indruk van wat je aan het digitaal leren van je examen zou kunnen hebben en waar je beducht op moet zijn. Maar als je het lastig vindt om grote hoeveelheden stof uit droge lesboeken te moeten leren omdat het zo moeilijk te bevatten is en slecht beklijft, dan is een e-learning zeker een interessant alternatief.