Zeus in de oude mythologie en hoe de mensen hem behandelden?

Zeus in de oude mythologie en hoe de mensen hem behandelden?

1 mei 2023 Uit Door admin

Op zoek naar informatie over de Griekse heer van donder en bliksem? Weet je niet waar de Grieken Zeus de dondergod beroemd om werden? Op onze website vind je de meest interessante en vermakelijke feiten over Zeus https://whoiszeus.nl/, een van de beroemdste goden van de aarde.

Zeus is de eerste en belangrijkste god in de Griekse mythologie. Hij is de vader van Athena en Apollo, de broer van Hades en de gemalin van Hera. Zeus wordt in vele legenden genoemd en is bij bijna iedereen bekend. De oude Grieken vereerden Zeus als de heer van de bliksem en heerser van de berg Olympus, de plaats waar alle goden wonen.

Tempel

Gelovigen bouwden overal langs de kust tempels ter ere van Zeus – van het huidige Griekenland tot Zuid-Italië. De beroemdste waren de heiligdommen in Athene, Akraganthe (Sicilië) en Olympia. De tempel van Akrahante, gebouwd door de Siciliaanse Grieken, was enorm. 113 bij 56 meter!

De Atheense tempel droeg de trotse naam Olympion en werd terecht beschouwd als de grootste op het grondgebied van het moderne Griekenland. Zijn oppervlakte bedroeg 4.428 vierkante meter. Er stonden 104 zuilen in het Olympion. Vijftien daarvan staan nog steeds overeind.

De fundering van de Atheense tempel werd gelegd tijdens de regering van de Pisistratiden (rond 515 VC) en de bouw ervan werd pas voltooid door keizer Hadrianus in 132 AD. Het heiligdom was al vier eeuwen onvoltooid. De Atheense demos toonden er weinig belangstelling voor. Themistocles – een prominent Atheens figuur – gebruikte delen van de tempel om een verdedigingsmuur te bouwen.

In de 2e eeuw v. Chr. zette koning Antiochus van Syrië de bouw voort. De plaatselijke kalksteen werd vervangen door Pentelisch marmer, de Dorische stijl door Corinthisch. De bouw stopte in 164 v. Chr. Antiochus stierf en de bouw stopte weer. De tempel bleef half af.

De tempel in Athene werd in de Romeinse tijd beroemd als de grootste in Griekenland. Hadrianus voltooide de bouw en liet binnen een enorm standbeeld van Zeus van ivoor en goud oprichten. Daarnaast werd een even groot beeld van de heerser zelf opgericht.

Olympia

De bouw duurde in totaal 650 jaar. Het bouwwerk stond in het hart van de prachtige Griekse stad. De stad Olympia ligt op het schiereiland Peloponnesos in Griekenland. Olympia staat bekend om de Olympische Spelen en het standbeeld van Zeus – een van de 7 wereldwonderen. De maker ervan is vermoedelijk de beeldhouwer Phidias.

Zeus torende op een troon en rustte zijn voeten op een bank. In de rechterhand van de god was de figuur van Nika, godin van de overwinning, in zijn linkerhand lag een scepter met een adelaar. Het beeld was ongeveer 17 meter hoog en was gemaakt van ivoor en goud.

Tegenwoordig kun je noch de Zeus-tempel zelf, noch het majestueuze beeld bewonderen. Die zijn allang vernietigd. Alleen de ruïnes van het heiligdom zijn toegankelijk voor toeristen. Enkele andere beelden van de beeldhouwer Fidii en zijn werkplaats zijn echter bewaard gebleven. De beelden worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Olympia. In hetzelfde museum hangt een schilderij dat de grootsheid van het oorspronkelijke beeld van Zeus de Olympiër laat zien.

Om welke daden was Zeus beroemd?

Volgens de Griekse mythologie heerste Kronos vanaf het begin der tijden over hemel en aarde. Eens was aan Kronos voorspeld dat hij door een van zijn eigen kinderen zou worden vernietigd. Hard en genadeloos verslond Kronos al zijn zonen en dochters. Zeus werd gered door zijn moeder Rhea. Zij verborg de jongen en gaf haar vraatzuchtige man een steen gewikkeld in babyluiers te eten. Zeus groeide op op het afgelegen eiland Kreta, waar hij met haar melk werd gevoed door de magische geit Amalthea.

Toen Zeus volwassen en sterk werd, kwam hij in opstand tegen de wrede Cronus. Hun strijd was lang en hevig. En in die oorlog zegevierde de zoon. Cronus werd voor altijd opgesloten in Tartarus, en alle broers en zussen van Zeus werden herboren.

Een legende zegt dat de zoon eerst zijn vader dronken voerde, en hem daarna onthoofdde. Daarna dwong de jonge god Cronus met geweld zijn kinderen uit te spugen. Volgens een andere versie sneed Zeus de buik van Kronos open en bevrijdde zo zijn familie en maakte ze allemaal goden en godinnen.

Wat beveelt Zeus?

Zeus is de belangrijkste heerser van de grote berg Olympus en van alle Grieken. Hij beveelt donder en bliksem. Daarom heeft Zeus de bijnaam de Donderaar. Vaak vroegen de Grieken dat Zeus de aarde regen zou geven. Veel oude Griekse koningen pochten dat Zeus hun voorvader was. Als iemand de wet overtreedt die Zeus heeft ingesteld, straft de god hem onmiddellijk met een blikseminslag.

Wil je weten hoeveel minnaressen Zeus had? Van welke van zijn kinderen hij hield en welke hij vreesde? Op onze site vind je niet alleen deze informatie, maar nog veel meer.