Studenten Tilburg

Tilburg is een vooruitstrevende stad die vele kansen biedt voor studenten. Het is geen stad waar de historie van afdruipt. Er zijn weinig historische resten maar dat betekent niet dat de stad geen historie heeft. Studenten die woonachtig zijn in Tilburg prijzen de stad om de charme en warmte die het centrum te bieden heeft. De stad kent vele kroegen en terrasjes waar de bekende Brabantse gezelligheid tot uiting komt.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 213.804
  • Aantal studenten 2018 (HBO en WO samen): 28.867
  • Aantal studenten die in Tilburg wonen: 13.851

Universiteit van Tilburg

De universiteit van Tilburg staat bekend om de intensieve samenwerking met internationale bedrijven en organisaties. Door deze samenwerking kan de universiteit innovatieve opleidingen aanbieden die ook internationaal hoog aangeschreven staan. De universiteit van Tilburg is een universiteit waar studenten kunnen werken in een zogeheten groene campus. Deze groene campus is de plek waar studenten en medewerkers elkaar weten te vinden.

Kamers in Tilburg

Elk jaar zijn er vele aankomende studenten die een kamer in Tilburg proberen te bemachtigen. Daarnaast zijn veel studenten op zoek naar een andere, liefst betere, kamer. Direct kijken bij de kameraanbieders op deze site zal je helpen om een goede woning te vinden.

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast zijn of haar studie, tijd om wat extra geld in de maand te verdienen. Je zult bij aanvang van je studententijd in Tilburg waarschijnlijk al meerdere bijbanen hebben gehad.  Je hebt dus al enige werkervaring opgedaan, maar je bent nu opzoek naar de juiste (studenten) bijbaan, het liefst in de stad Tilburg of de directe omgeving. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Tilburg.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Tilburg vind je op Tilburg.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering.