Sparen

Sparen is geld apart zetten voor later. Wij hebben de voor- en nadelen van sparen voor je op een rij gezet. Daarnaast hebben we een aantal financiële instellingen geselecteerd waar je tegen interessante rentetarieven kan sparen. En tenslotte geven we je 7 tips om ondanks je krappe budget toch wat geld opzij te kunnen zetten.

7 Tips om te besparen

Als student heb je meestal weinig geld. De stufi is geen vetpot en als je er al tijd voor hebt naast je studie wordt je van een bijbaan ook niet rijk. Toch zijn er manieren om als student iets opzij te leggen tijdens je studie. Met een goede planning, kennis van zaken en een paar tips kan ook jij als student effectief beginnen met sparen. Hieronder 7 tips die je op weg gaan helpen om tijdens je studie een buffer op te bouwen voor de toekomst:

1) Samen eten met huisgenoten en zelf koken bespaart veel geld, en het is ook nog eens een stuk gezelliger. Het geld wat je anders zou spenderen aan uit eten gaan kun je dan opzij zetten en later op je spaarrekening zetten.

2) Wen jezelf aan dat als je deze maand iets meer hebt verdiend met je bijbaantje, je het extra geld meteen op je spaarrekening zet. Op deze manier heb je toch genoeg inkomen en kan je het niet ongemerkt opmaken.

3) Een van de eerste dingen die je kunt doen om geld in je spaarpot te krijgen is goed nadenken over de kosten die je maakt. Een kasboekje kan je hierbij helpen. Waarschijnlijk kun je– net als een boel van je medestudenten –geld besparen door een keertje minder uit te gaan of minder dure kleren te kopen.

4) En je kunt geld opzij zetten door te besparen op je vaste lasten, zoals verzekeringen, je mobieltje, huur, energie, en op terugkerende kosten als studieboeken.

5) Praat er eens met je medestudenten over. Uit onderzoek van Nibud onder studenten blijkt dat zo’n 69% van alle studenten zelf geld spaart tijdens de studie. De kans is dus vrij groot dat je medestudenten en/of huisgenoten zelf ook actief sparen. Zij zullen ongetwijfeld het een en ander aan je kunnen vertellen over het beginnen met sparen zoals bij welke bank ze zitten, of ze een spaarrekening hebben, of dat hun ouders voor ze sparen of misschien gebruiken ze een hele andere methode om een buffer voor de toekomst op te bouwen?

6) Een handige en effectieve manier om over een langere periode geld te sparen is om maandelijks een (klein) bedrag over te maken op je spaarrekening. Sommige banken hebben een ‘automatisch sparen optie waarmee er elke maand een klein bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Dit is vaak de snelste en meest effectieve methode om als student geld te sparen omdat het ten eerste geen tijd kost en ten tweede je geen kans krijgt om het ongemerkt uit te geven.

7) Tot slot kun je er ook nog voor kiezen om simpelweg al je kleingeld elke maand apart te leggen en na een half jaar kosteloos al je munten bij je bank op je rekening te laten storten. Zo sprokkel je al gauw een aantal tientjes bij elkaar voor in je spaarpot.

Als je denkt aan sparen hoef je dus niet je patronen drastisch aan te passen. Door te letten op de kleintjes zal je op het einde van maand toch een aardig bedrag bij elkaar verzameld hebben.