Energiekosten

Onder energiekosten verstaan we de kosten voor het gebruik van gas en elektriciteit. Daarnaast betaal je per maand een vast bedrag voor de meters in huis (het vastrecht). Het is verstandig om een idee te hebben hoeveel euro je per maand kwijt zult zijn aan energiekosten. Dit is afhankelijk van zowel het type woning waar je woont, het aantal personen dat in huis woont en de manier waarop je omgaat met je elektrische apparaten en met je verwarming plus douchen.

Huurcontract inclusief energiekosten

Vaak is het zo dat je huurcontract inclusief energiekosten zijn. De huurbaas zal van tevoren een bedrag per maand bepalen voor de energiekosten. Elk jaar wordt geschat hoeveel een bepaald huishouden per maand zal verbruiken, waarna er een bedrag per maand wordt bepaald (voorschotbedrag). Aan het einde van ieder jaar zal worden gekeken of je meer of minder dan de geschatte hoeveelheid energie en gas betaald hebt. Is er teveel betaald, krijg je geld terug, heb je te weinig betaald moet je geld bijbetalen. Voordat je in een kamer gaat wonen, moet je dus goed zorgen dat je op de hoogte bent van de afspraken die gelden omtrent de energiekosten.

Zelf energiecontract afsluiten

Het kan ook zijn dat je zelf kunt bepalen bij wie je je energiecontract afsluit. Kijk er even goed naar want de verschillen zijn groot. Je kunt het huidige energiecontract dat de vorige huurder had overnemen maar dat is niet altijd verstandig. Vaak is dit namelijk het contract van de grote traditionele partijen (Nuon, Essent of Eneco) en trouwe klanten hebben dan niet altijd de beste deal. Wisselen van energieleverancier is heel simpel en is puur een administratieve handeling. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder elektriciteit of gas komt te zitten!

Soorten elektriciteit

Verder kun je kiezen uit groene elektriciteit of grijze. Groen betekent dat het is opgewekt met duurzame energiebronnen (zoals wind, zon). Grijs betekent dat kolen of gas is gebruikt. Het prijsverschil is tegenwoordig nihil, de keuze is aan jou.

Onderstaand een snel overzicht van de interessante aanbieders voor studenten

Voordelige energie van BudgetEnergie