De kogel is door de kerk: akkoord over leenstelsel

De kogel is door de kerk: akkoord over leenstelsel

28 mei 2014 Uit Door admin

Er is vandaag een akkoord gesloten over de invoering van het leenstelsel voor studenten. Het kabinet wil de basisbeurs voor studenten vervangen door een lening. Dit plan werd al één jaar uitgesteld, maar moet nu in september 2015 ingaan. Wat verandert er?

  • De OV-kaart blijft behouden en wordt uitgebreid tot mbo-scholieren jonger dan achttien jaar oud.
  • Er komen studievouchers ter waarde van tweeduizend euro, die oud-studenten kunnen besteden aan bijscholing vijf tot tien jaar na hun afstuderen.
  • De basisbeurs verdwijnt en wordt vervangen door een lening. Studenten kunnen zelf kiezen hoeveel geld ze willen lenen om te voorzien in hun levensonderhoud en studiekosten, tot een maximum van 986 euro per maand. Dat geld moeten ze wel terugbetalen. Met rente en deze rente gaat omhoog (nu 0,8%,  dat wordt 1%). Studenten mogen wel langer over het terugbetalen doen (nu 15 jaar, dat wordt 35 jaar)
  • De aanvullende beurs blijft bestaan voor kinderen van ouders die samen minder verdienen dan bruto 46.000 euro per jaar. Om het afschaffen van de basisbeurs te verzachten, stijgt de maximale aanvullende beurs met 105 euro per maand, van 260 naar 385 euro. De aanvullende beurs blijft een gift.
  • Studenten mogen blijven bijverdienen. De grens die er nu op de maximale bijverdiensten zit, verdwijnt zelfs helemaal.