Budgettip 14: een slimme student zoekt het zelf wel uit

26 april 2016 Uit Door admin

Voor de moderne student is een smartphone met abonnement inmiddels net zo onmisbaar als een laptop of computer. Naast appen met je huisgenoten over wie er vanavond kookt, is het ook ontzettend handig om even je actuele saldo te checken of te weten hoe laat je trein vertrekt. Je mobiel kun je dan ook scharen onder het kopje “vaste lasten”. Aangezien vaste lasten iedere maand terug komen, is het van belang ze zo klein mogelijk te houden. Wat is dan wijsheid?

Abonnement of sim only

Stel, je abonnement loopt af. Dan krijg je een aanbieding van je provider voor een nieuw abonnement met het nieuwste model toestel. Als je hiervoor kiest, ga je weer een verplichting aan om twee jaar lang maandelijks een flink bedrag neer te tellen voor je abonnement met telefoon. Ben je eigenlijk best nog wel tevreden met je huidige toestel, dan loont het zich zeker de moeite eens rond te kijken voor een goedkope sim only. Je betaalt dan enkel de abonnementskosten en niet voor die nieuwe telefoon. Maar ook als je kiest voor een nieuwe telefoon kan het slim zijn abonnement en toestel apart aan te schaffen. 

Huurkoop

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar een “gratis telefoon” bij je abonnement is eigenlijk een vorm van huurkoop. Dat wil zeggen dat als je je mobiel kwijt raakt of te pletter laat vallen vanaf het balkon je, helaas pindakaas, nog steeds opdraait voor de maandelijkse kosten. Je betaalt je telefoon in feite gewoon achteraf. Met een los toestel en een sim only ben je meestal goedkoper uit. 

Via internet zoek je de beste prijs voor het door jou gewenste toestel. De prijs ligt vaak al tientallen euro’s onder de prijs die de aanbieder van het “gratis” toestel voor het mobieltje rekent. Zoek daarbij uit welke provider voor jou het voordeligste sim only abonnement heeft en je houdt maandelijks flink wat cash in the pocket. Sim only abonnementen hebben ook een kortere looptijd, soms kun je zelfs per maand opzeggen. Bevalt de provider je niet of kun je eigenlijk met beduidend minder Gig toe, dan kun je ook vrij makkelijk weer van je abonnement af. Tel daarbij op dat abonnementen al maar goedkoper worden, dan ben je eigenlijk gek om je voor twee jaar vast te leggen. 

Kortom, zoek het lekker zelf uit. Hou je ook nog eens wat geld over.

Bekijk hier andere handige budgettips